Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Spotlights on!

Julia Cramer, via CC 0

Normaal gesproken gaat een week op de universiteit behoorlijk ongemerkt voorbij. Projecten zijn lange-termijn en met de ‘buitenwereld’ hebben we behoorlijk weinig interactie. In de week dat het ‘Bell-experiment’ werd gepubliceerd, zag de week er heel anders uit. Ook deed ik mee aan ScienceBattle en gaf ik een praatje in Amsterdam. Genoeg redenen voor een kort dagboek en filmpje over deze speciale week!

Lab vol camera’s
Op woensdag werd ‘Bell-experiment’ gepubliceerd, maar de persberichten waren al eerder uitgestuurd. Zo krijgen de media genoeg tijd zich voor te bereiden. De hele week werd ons donkere lab bevolkt door presentatoren, persvoorlichters, camera’s en onze professor. Met lichten aan!

Dagelijkse dingen
Natuurlijk ging het gewone werk ondertussen gewoon door. Ieder van ons team werkt aan andere dingen maar twee keer per week komen we samen. Eerst bespreken we ons eigen werk en laten de belangrijkste resultaten zien. Later in de week bespreken we juist het werk van anderen: we lezen een relevante publicatie van een andere groep en discussiëren net zo lang tot we het écht begrijpen.

Julia Cramer

ScienceBattle!
Deze week deed ik voor het eerst mee aan ScienceBattle: een theatershow waarin vier wetenschappers in 10 minuten hun onderzoek aan de zaal uitleggen. Het publiek kiest wie dit het beste doet. Samen met drie anderen stond ik in theater Walhalla in Rotterdam: een uitverkochte zaal! Het was ontzettend leuk om vier totaal verschillende wetenschappers hun verhaal te zien vertellen en het publiek erin mee te trekken. Ik had geluk: de battle was op de dag van de publicatie en ik kon zelfs een stukje journaal laten zien. Mijn ‘ongrijpbare’ onderzoek kwam net iets dichterbij. Aan het einde van de avond koos het publiek mij als winnaar!

Symposium in Amsterdam
De laatste dag van de week was een uitje: ik ging naar Amolf in Amsterdam (waar Hugo Doeleman promoveert). Er werd een symposium gehouden over ‘Nanoscience Quantum Optics’, waar ik mijn werk mocht presenteren. Er waren veel interessante onderzoekers van Nederlandse groepen en er werd enthousiast gereageerd. Tussendoor heb ik Hugo’s lab bewonderd: hij werkt aan een nieuwe meetopstelling die nu er al spannend uit zag.

Julia Cramer

Spotlights off
Tja, en dan is zo’n weekje weer voorbij. Weer een stuk minder aandacht voor ons. Maar gelukkig weer een stuk meer tijd om onderzoek te doen. Dat is toch echt de enige manier om de spotlights zo nu en dan te bereiken. Maar vooral datgene wat we allemaal het leukst vinden. Heerlijk, weer even rustig die donkere kelder in!

PS morgen doe ik weer mee aan de ScienceBattle, dus wie weet zie ik je daar!

ReactiesReageer