Naar de content

Spannende ontdekkingstocht door je lichaam

Recensie van het kinderboek Professor Astrokat – Reis door je lijf

Elles Lalieu voor NEMO Kennislink

Je lichaam is een van de meest ingewikkelde constructies in het universum. Toch slagen auteurs Dominic Walliman en Ben Newman erin om spelenderwijs veel uit te leggen over de menselijke anatomie. De lezer wordt meegenomen op een spannende ontdekkingstocht door het lichaam.

Cover van Professor Astrokat – Reis door je lijf.

De Eenhoorn

Wat als eerste opvalt aan ‘Professor Astrokat – Reis door je lijf’ is de enorm kleurrijke en vrolijke kaft. Ook de binnenflap is rijk versierd met prenten van Ben Newman. Dit maakt het boek erg aantrekkelijk en nodigt uit om verder te gaan kijken.

Druk en onoverzichtelijk

Het verhaal begint in een laboratorium. De hoofdpersoon, professor Astrokat, doet samen met zijn vrienden Astromuis, Felice, Evi, Gerrit en Marthe onderzoek aan Dr. Dominic. Via vragen en weetjes leggen de auteurs uit wat leven is, wat cellen zijn en hoe het skelet en de spieren werken. Op deze uitlegpagina’s valt op dat ieder tekstblokje verduidelijkt wordt met een prent. Dat maakt de pagina’s wel wat druk en soms onoverzichtelijk.

Bovendien past het niveau van de tekst niet altijd bij de vrolijke, kinderlijke prenten. Vooral de uitleg van alle celonderdelen gaat vrij ver en blijft voor een negenjarige te abstract. Toch is dit niet direct storend, omdat je het verhaal ook prima kunt volgen als je deze details overslaat.

Met het bloed mee zwemmen

Na de algemene introductiepagina’s begint de eigenlijke reis door het lijf. Wat mij betreft het leukste deel van het boek. Professor Astrokat en zijn vrienden zorgen er met een ‘deeltjesverklein-machine’ voor dat ze zelf microscopisch klein worden. Zo kunnen ze letterlijk in het lichaam van Dr. Dominic kruipen. Tijdens hun reis komen de vrienden langs alle belangrijke orgaanstelsels.

De pagina’s worden nu gedomineerd door een grote prent van een doorsnede door het orgaan. De ontdekkingsreizigers bevinden zich in het orgaan en zijn daar op onderzoek. Een leuk voorbeeld vind ik zelf het hart. Om te illustreren hoe het bloed door het hart stroomt, zwemmen de vrienden met het bloed mee. Door alleen naar de prent te kijken, krijg je zo al een goed idee van hoe het hart werkt. Wie meer wil weten, kan verder lezen in de tekstblokjes op de pagina.

Door de zwemtocht van de figuurtjes te volgen, krijg je vanzelf een idee hoe het bloed door het hart heen stroomt.

Ben Newman, De Eenhoorn

Mooie motivatie

Vrij plotseling zijn professor Astrokat en zijn vrienden weer buiten het lichaam, waarna er nog wat pagina’s volgen die vergelijkbaar zijn met die aan het begin van het boek. Er wordt kort iets verteld over voortplanting, opgroeien, genetica, voedsel, geneeskunde en beperkingen (zowel lichamelijk als geestelijk). Het is best even schakelen, omdat het nu ineens weer over het hele lichaam gaat en niet over de afzonderlijke onderdelen.

Het boek sluit af met het hoofdstuk ‘Toekomstmuziek’. Welke medicijnen gebruiken we later, gaan robots ons opereren en kunnen we onze eigen organen kweken? Dit hoofdstuk zet aan tot nadenken en dat is ook precies de bedoeling van de auteurs. Professor Astrokat sluit af met de woorden: er zijn nog heel veel geheimen over het menselijk lichaam die we nog niet begrijpen. Misschien ontdek jij op een dag wel iets ongelooflijks over het menselijk lichaam dat je dan met de wereld kan delen. Een mooie motivatie voor jonge onderzoekers in spe.

Dominic Walliman en Ben Newman, Professor Astrokat – Reis door je lijf, Uitgeverij de Eenhoorn, 72 pagina’s, € 19,95, geschikt vanaf 9 jaar

ReactiesReageer