Omdat iedereen op een unieke manier typt, identificeert een slim toetsenbord wie er gebruik van maakt. Amerikaanse wetenschappers presenteerden onlangs een prototype van hun intelligent keyboard dat ook nog eens oplaadt wanneer iemand de toetsen indrukt.
Iedere dag weer tikken we e-mails, lange teksten en social media-berichten op een computertoetsenbord. Maar meer dan informatie doorgeven – zoals deze letters typen – doen we er eigenlijk niet mee.
Zonde, menen wetenschappers van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology. Wat nu als je geen wachtwoord meer in hoefde te typen omdat het toetsenbord weet wie er tikt? De wetenschappers Zhong Lin Wang en Jun Chen bouwden een prototype van een intelligent keyboard dat weet wie er typt.
Uniek typeprofiel
Ze gaan er vanuit dat iedereen een unieke manier van typen heeft. De een gebruikt tien vingers, de ander twee. Ook hoe hard je toetsen indrukt, het ritme en welke vinger je voor welke toets gebruikt verschilt per gebruiker. Dat soort informatie gebruiken de wetenschappers. Hun intelligent keyboard herkent de patronen van de typist.
“Het is slim bedacht”, zegt David Abbink, specialist op het gebied van mens-machine interacties aan de TU Delft. Desgevraagd bekijkt hij voor Kennislink het onderzoek uit de Verenigde Staten. “Toch vraag ik me af of iedereen daadwerkelijk een uniek typeprofiel heeft.”
Voor hun onderzoek deden de wetenschappers een test met 104 personen. “Dan vallen verschillen vast wel op. Maar wie zegt mij dat er niet iemand anders op de wereld is die net zo typt als ik? Mijn vader tikt met twee vingers, ik gebruik er tien. Dan is het verschil duidelijk. Maar mijn vriendin gebruikt net als ik alle vingers, drukt de toetsen ook licht in en tikt snel. Het is lastig om dan een verschil tussen ons te zien.”
Een toetsenbord als vervanger van een wachtwoord, zoals de wetenschappers aangeven? Daarbij zet Abbink vraagtekens. “Het moet dan perfect werken en ik ben daar nog niet helemaal van overtuigd. Bovendien tik ik anders wanneer ik moe ben of juist haast heb. Het is net als auto rijden. Iedereen heeft vast een bepaald rijpatroon, maar er zijn veel factoren van invloed op het rijgedrag, die lastig te herkennen zijn, zoals in wat voor bui je op dat moment bent.”
Dief ontmaskeren
Abbink is wel enthousiast als het toetsenbord over een langere periode checkt of de eigenaar aan het typen is. “Na vijf of tien minuten gebruik, is het denk ik wel mogelijk om betrouwbaar na te gaan wie er gebruik maakt van het toetsenbord. Dan worden veel meer gegevens verzameld en gebruikt, dan wanneer je alleen een wachtwoord invoert.” Dan kan het toetsenbord bijvoorbeeld een dief ontmaskeren die jouw spullen heeft gestolen, en de computer blokkeren.
De nieuwe uitvinding uit de Verenigde Staten kan echter nog meer dan alleen typpatronen herkennen. De wetenschappers bouwden het zo, dat het toetsenbord door iedere aanraking zichzelf oplaadt. Het zet de mechanische energie van een toetsaanslag om in elektrische energie. Dat maakt het gebruik van batterijen of een stroomverbinding met een computer overbodig. Je moet dan overigens wel meer dan honderd aanslagen per minuut maken.
Deze vorm van energiewinning vindt Abbink een goed idee. “Veel mensen gebruiken een toetsenbord en typen veel, dus het is handig om die energie te gebruiken. In dat principe geloof ik wel, al zal het vooral lastig worden om het zo efficiënt mogelijk te doen.”
Nog genoeg werk aan de winkel dus voor de wetenschappers in Amerika, en dat beamen ze zelf ook. Met hun prototype laten ze zien wat nu al mogelijk is, maar ze gaan nog verder met de ontwikkeling van hun intelligent keyboard. Ze benadrukken dat wanneer hun vinding uitontwikkeld is, het niet veel meer zal kosten dan normale toetsenborden. Er worden namelijk geen dure materialen gebruikt.
En voor wie vaak koffie morst, hebben de wetenschappers nog een geruststellende mededeling. Hun intelligent keyboard kan daar ook gewoon tegen.