Je leest:

Selectie: Relevante artikelen over de coronacrisis

Selectie: Relevante artikelen over de coronacrisis

Laatste update: maandag 30 maart

Auteur: | 15 maart 2020
Pete Linforth, vrijgegeven in het publieke domein via Pixabay

NEMO Kennislink volgt het nieuws omtrent de Covid-19-uitbraak op de voet. Wereldwijd verschijnen er iedere dag nieuwe relevante artikelen die berusten op goede wetenschappelijke bronnen. We zetten de meest interessante artikelen hier voor je op een rijtje.


Quarantaine-expert André Kuipers: blijf fit en bewaak de goede sfeer

NOS Nieuws– 26 maart

Astronaut André Kuipers weet als geen ander hoe het is om in quarantaine te zitten. Tijdens ruimtemissies was hij soms maandenlang met slechts een paar andere mensen afgezonderd van het leven op aarde. In dit artikel van NOS Nieuws geeft Kuipers tips over hoe je het met elkaar uithoudt in isolatie. Goed slapen, blijven sporten en elkaar een beetje helpen, zo luidt het advies van de ruimtevaarder.


‘Testen, testen, testen’

Follow The Money – 26 maart

Nederlandse laboratoria moeten spaarzaam zijn met het uitvoeren van coronatests vanwege oplopende tekorten aan testmateriaal. Door de pandemie is de wereldwijde vraag naar virustests enorm toegenomen, maar de productiecapaciteit van het Zwitserse bedrijf Roche dat de benodigde materialen levert is beperkt. Veel laboratoria in Nederland zijn voor hun materialen afhankelijk van Roche en vrezen voor een plafond in hun testcapaciteit. Dit artikel van Follow The Money legt uit wat er precies aan de hand is en hoe het komt dat een farmaceutisch bedrijf nu zoveel invloed heeft.


Met AI zoeken naar optimale behandeling voor coronapatiënten

De Ingenieur – 25 maart

Omdat we te maken hebben met een nieuw virus, is er nog geen specifieke medische behandeling voor Covid-19. Naar inzicht van artsen krijgen patiënten nu verschillende geneesmiddelen en behandelingen toegeschreven. De Ingenieur schreef dit artikel over een bijzonder samenwerkingsproject tussen ziekenhuizen en datawetenschappers. Met behulp van kunstmatige intelligentie proberen ze patronen te ontdekken in de resultaten van verschillende behandelmethoden bij verschillende patiënten. Ze hopen zo in het vervolg beter te kunnen voorspellen welke behandeling past bij welke patiënt.


Interactieve landkaart

New York Times – 22 maart (Engels)

De New York Times legt uit hoe reizende mensen het coronavirus vanaf de vismarkt in Wuhan de hele wereld over brachten. Een interactieve landkaart laat zien hoe het virus zich zo snel en gemakkelijk heeft kunnen verspreiden en hoe maatregelen overal steeds net te laat kwamen.


Yuval Noah Harari: the world after coronavirus

Financial Times – 20 maart (Engels)

Onder het mom van “dit is een noodgeval” voeren we nieuwe technologie en regelgeving nu in razend tempo door, maar wat betekent dat op lange termijn? In dit artikel van de Financial Times reflecteert historicus Harari op de bizarre situatie waarin we ons nu verkeren. De mensheid staat voor grote keuzes met ingrijpende consequenties, ook voor de tijd na corona. h3. How the Virus Got Out


Researchers Use AI to Detect COVID-19

Imaging Technology News – 20 maart (Engels)

Chinese onderzoekers hebben een model van kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat Covid-19 kan detecteren en onderscheiden van andere longziekten. Op basis van een CT-scan van de longen ziet het model of iemand coronapatiënt is of niet. Imaging Technology News schreef dit nieuwsartikel over het onderzoek.


Coronavirus: The Hammer and the dance

Medium – 19 maart (Engels)

We kunnen inmiddels spreken van een pandemie, maar verschillende landen treffen andere maatregelen om de spreiding van Covid-19 in te perken. Dit artikel geeft een duidelijke en uitgebreide uitleg van hoe en waarom bepaalde strategieën wel of niet werken. De auteur neemt je mee langs diverse scenario’s en illustreert de voorspelde gevolgen van verschillende maatregelen aan de hand van een aantal grafieken. De boodschap van het artikel luidt: Als we nu serieuze maatregelen invoeren (hammer) zullen we waarschijnlijk na een aantal weken al geleidelijk aan terug kunnen richting het normale leven (dance) en in totaal de minste schade aanrichten.


Deze crisis leert ons welk werk ertoe doet. Laten we die les niet vergeten.

De Correspondent – 18 maart

Premier Mark Rutte had het in zijn speech over mensen die “fantastisch werk” doen. In deze column wijst de auteur op het verschil tussen “cruciale beroepen” en “prestigieuze beroepen”. Werk dat normaalgesproken weinig aanzien krijgt, blijkt in een crisistijd als deze juist onmisbaar. Wat gebeurt er straks als de coronacrisis voorbij is? Zal ons beeld van dit soort beroepen voorgoed veranderen?


Een oud vaccin tegen tuberculose biedt mogelijk weerstand tegen het coronavirus

De Volkskrant – 18 maart

Een levende bacterie in het bestaande tuberculose-vaccin maakt dat het immuunsysteem sterker optreedt tegen alle ziekteverwekkers in het lichaam. Onderzoekers van het Radboudumc starten met spoed een experiment om te kijken of het vaccin ook beschermt tegen Covid-19. Het idee is om artsen en verpleegkundigen in te enten en zo te voorkomen dat zij door ziekte uitvallen. Lees meer over het onderzoek in dit artikel van de Volkskrant.

Kunnen we artsen en verpleegkundigen al vaccineren tegen Covid-19?

Hundreds of Scientists Scramble to Find a Coronavirus Treatment

New York Times – 17 maart (Engels)

Over de hele wereld leggen groepen onderzoekers hun normale werk aan de kant om samen op zoek te gaan naar een medicijn dat helpt tegen Covid-19. Een grote internationale groep wetenschappers heeft in razend tempo een kaart gemaakt van alle humane eiwitten die het virus nodig heeft om in ons lichaam te overleven. Op basis van de kaart hebben de onderzoekers een kandidatenlijst van 50 bestaande medicijnen opgesteld die nu getest moeten worden tegen levend coronavirus. Een artikel van de New York Times vertelt over dit bijzondere internationale onderzoeksproject.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 maart 2020

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.