Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Schrijfverblijf

Jacqueline de Nooijer voor NEMO Kennislink

Het is ‘s ochtends vroeg. De vogeltjes tsjilpen en het zonnetje schijnt. Ik zit buiten met een kopje koffie in mijn ene hand en een boek in de ander. Vakantie? Nee, ik ben aan het werk. Maar dit is geen gewone werkweek…

Schrijven is een belangrijk deel van werken in de wetenschap. Je doet een onderzoek en je ontdekt iets nieuws (of niet, wat helaas vaker het geval is) en het is jouw plicht als wetenschapper om deze kennis met anderen te delen. Schrijven is iets wat moet gebeuren, en iets wat ik ook best leuk vind om te doen. Want het wil niet zeggen dat je eenzaam achter je computer hoeft te zitten, er bestaat namelijk: De schrijfweek.

Loeiende koeien
Dertien van mijn collega’s en ik zitten in een vakantiehuisje ergens diep in Limburg om te, je raadt het al, schrijven. We verblijven met z’n allen in een knus, landelijk huisje, waar je nog omver wordt gelopen door loeiende koeien en de winkels al om vier uur sluiten. Het idee van deze week is dat we even helemaal weg zijn van al onze afspraken, studenten, en andere verplichtingen om ons helemaal te kunnen focussen op het schrijven van wetenschappelijke artikelen. En ik moet zeggen, dat werkt best goed.

The clear communication people via Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Hersenkraker
Ik ben een EEG-studie aan het uitwerken die ik een poosje geleden heb uitgevoerd. EEG is een methode waarmee je de elektrische hersenactiviteit kunt meten die we allemaal produceren en waarmee je bijvoorbeeld kunt zien wanneer iemand een grammaticale fout opspoort. Dus als je leest: ‘De kinderen spelen in de huis’, dan kan ik met EEG zien wanneer je opmerkte dat het eigenlijk ‘het huis’ moet zijn. Met deze onderzoeksmethode kunnen we meer te weten komen over hoe taal in de hersenen wordt verwerkt. De vraag hoe mensen taal verwerken vind ik erg interessant. Waar zouden we als mensen immers zijn als we niet zo’n mooi taalsysteem hadden ontwikkeld? Mijn promotieonderzoek gaat dan ook over taalverwerking. Dit is natuurlijk erg breed, dus waar ik precies onderzoek naar doe, zal ik later meer over vertellen.

Tekke via Flickr CC BY-ND 2.0

Gewone leven
Ik reis terug vanuit Limburg naar Rotterdam, waar ik al weer drie jaar aan de Erasmus Universiteit werk. Terug naar het ‘gewone’ leven. De schrijfweek heeft me heel wat opgeleverd: een fris hoofd vol nieuwe ideeën en één van mijn artikelen onderweg naar een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Nu maar hopen dat het positief wordt ontvangen.

Tot zover mijn allereerste blog. De komende tijd zal ik via mijn blogs een kijkje in mijn leven als wetenschapper geven en vragen beantwoorden als: Wat doe ik nu eigenlijk de hele dag?. Ik wil het ook vooral hebben over de extra dingen die je als wetenschapper mag doen die misschien wat minder bekend zijn, zoals congressen organiseren, praatjes geven op mooie locaties, deel uitmaken van verschillende commissies en één van de Faces of Science zijn natuurlijk.

ReactiesReageer