Je leest:

Robotvoetballers met geheim wapen naar WK

Robotvoetballers met geheim wapen naar WK

Nederland favoriet op wereldkampioenschap robotvoetbal

Auteur: | 16 juli 2015

Tijdens het wereldkampioenschap in China maken voetbalrobots van over de hele wereld uit wie de sterkste is. Tech United van de TU Eindhoven gaat de titel verdedigen met dieptepasses en een geheim wapen.

UPDATE – 23 juli 2015: Tech United behaalt tweede plek

De gehoopte finale tegen de Chinese rivaal Water kwam er, maar de Eindhovense robots waren in de eindstrijd niet opgewassen tegen de efficiëntie en verdediging van de tegenstander. Na een snelle achterstand bleek Tech United niet meer in staat het tij te keren. Uiteindelijk verloren ze met 4-1. Desalniettemin gaan de betrokken studenten met een opgeheven hoofd naar huis. “Het is wel de achtste keer op rij dat we in de finale stonden”, liet teamcaptain Lotte de Koning in een persbericht weten.

Dit keer zou een overwinning extra zoet smaken voor Tech United. Het team werd in 2014 weliswaar al knap wereldkampioen. Maar het jaar daarvoor verloor het in Eindhoven de eindstrijd van het Chinese team Water. “We hopen in China nu op een finale tegen hen, zodat we ze in hun eigen huis verslaan”, zegt teamcaptain Lotte de Koning strijdlustig. Beide ploegen zijn de gedoodverfde favorieten. De robots spelen volledig automatisch en worden dus niet bestuurd door de studenten tijdens de wedstrijd. Ze zijn zo gebouwd en geprogrammeerd dat ze zelfstandig aanvallen, verdedigen en keepen. Aan Tech United werkt een groot team van voornamelijk studenten werktuigbouwkunde aan.

Beelden van een robotvoetbaltoernooi in Portugal eerder dit jaar, dat Tech United won.

Hollandse school

Zij ontwikkelden het afgelopen jaar een aantal nieuwe technische foefjes om hun ploeg onverslaanbaar te maken. Het meest in het oog springt de dieptepass. Eerder speelden de robots elkaar vooral direct aan. “Nu willen we een bal in de diepte geven. Maar dat is erg lastig voor robots. Het is dan moeilijker voor ze om te voorspellen waar de bal terechtkomt. Ze berekenen de snelheid en bepalen hun eigen positie ten opzichte van de bal. We hebben er hard aan gewerkt dat ons team hier goed mee om kan gaan”, zegt de Koning. En ze verwacht dat de tegenstander er zich geen raad mee weet.

Een robot van de University of Aveiro (Portugal) neemt een penalty tijdens een wedstrijd.
Bart van Overbeeke

Zeer gericht passjes geven was altijd al een handelsmerk van de Eindhovense ploeg. Ze hanteren namelijk de Hollandse School: door snel over te spelen de tegenstander kapot maken. “We willen niet alleen winnen maar ook mooi voetballen”, aldus De Koning.

De concurrenten hebben weer andere kwaliteiten. De Portugezen blinken uit in lobjes. Vorig jaar won Oranje in een bloedstollende halve finale maar net van de Zuid-Europeanen. De Chinezen zijn weer razendsnel. Hun spelers hebben per robot maar liefst vier wielen en vier motortjes. Dat is een wiel en twee motortjes meer dan een teamlid van Tech United.

Spelregels

Net als bij het ‘echte’ voetbal zijn er spelregels. Het is verboden om hard in te komen en een robot van achteren aan te vallen. Ook is het niet toegestaan om inworpen uit te lokken. Een team moet bovendien eerst overspelen voor het mag scoren.

Tegen beide strategieën wapent de Eindhovense ploeg zich. “Onze robots hebben dit jaar allemaal een extra Kinect-camera, die ook bij de Xbox wordt gebruikt. Daarmee zien ze hoge ballen aankomen. Eerder was alleen onze keeper daarmee uitgerust”, zegt De Koning. Bovendien communiceren de teamleden over hoge ballen. Het gebeurde eerder nog weleens dat een veldspeler voor de keeper stond en de laatste een lobje daardoor niet zag.

Arjen Robben

De Chinezen worden bestreden met een razendsnelle, Nederlandse robot. Deze Arjen Robben onder de blikken voetballers heeft ook vier wielen en extra motortjes. “Het is ons geheime wapen. We gaan hem zeker inzetten. Door zijn snelheid kan hij tegenstanders verrassen.”

De finale van de RoboCup 2013. De Chinezen versloegen toen in Eindhoven Tech United.
RoboCup

Op 19 juli beginnen de poulewedstrijden in China. Tech United komt uit in de Middle Size League, de koningsklasse van de RoboCup. “We voelen zeker de druk om te winnen”, zegt De Koning. “De afgelopen zeven jaar zijn we ieder jaar in de finale gekomen en we wonnen twee keer de titel. We hopen onze favorietenrol waar te maken.” Of dat gaat lukken wordt op 22 juli, de dag van de finale, duidelijk. De wedstrijden zijn online live te zien inclusief commentaar.

Meer dan alleen voetbal

In China strijden niet alleen voetballende robots tegen elkaar tijdens de RoboCup 2015. Er zijn in meerdere categorieën wedstrijden. Bijvoorbeeld zorgrobots die de strijd met elkaar aanbinden. AMIGO van de TU Eindhoven is ook hier een van de favorieten. AMIGO behaalde vorige jaar de tweede plek in de @Home League, die gericht is op de ontwikkeling van robothulpjes. Ze moeten zelfstandig allerlei taken uitvoeren, zoals het serveren van drankjes en personen herkennen. Met de RoboCup en het wedstrijdelement hopen de initiatiefnemers de ontwikkeling van de robotica een flinke impuls te geven.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 juli 2015

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.