Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Reizen voor je werk

Buitenlandse conferenties

Van Anne Helmond CC1

Een van de leukste aspecten van onderzoeker zijn, vind ik de mogelijkheden om te reizen. Elk jaar heb ik een bepaald budget dat ik kan gebruiken om mijn onderzoek te presenteren op een conferentie in het buitenland. Tijdens het schrijven van mijn proefschrift ben ik onder andere in New York, Boston, Chicago, Milwaukee, Cambridge (USA), Cambridge (UK) en Toronto geweest.

Anne in Boston aan de haven.

Van Anne Helmond CC1

De afgelopen twee maanden stonden dan ook in het teken van reisbezoeken naar het buitenland. Eerst was ik drie weken in Amerika om aan het laatste hoofdstuk van mijn proefschrift te werken en om nieuwe onderzoeksideeën uit te werken bij Microsoft Research New England in Cambridge. Microsoft had me uitgenodigd om een week langs te komen als gastonderzoeker bij het Social Media Collective, een van de onderzoeksgroepen van Microsoft, waar ze onderzoek doen naar de rol van sociale media in onze hedendaagse cultuur.

Uitzicht over de skyline van Boston vanuit Microsoft.

Anne Helmond CC1

Ik heb tijdens mijn bezoek onderzoek gedaan naar het bedrijf GNIP, dat toegang tot sociale media data verkoopt aan bedrijven. Sociale media platformen zoals Twitter en Facebook bieden bedrijven als Coca Cola wel de mogelijkheid om te adverteren maar als Coca Cola alle tweets of alle Facebook berichtjes wilt hebben die over Coca Cola gaan, dan gaat dat vaak via een ander bedrijf zoals GNIP. Hiermee functioneert GNIP dus als een tussenpartij voor de verkoop van social media data en beschrijf ik wat de gevolgen daarvan zijn voor onderzoekers. In heb mijn bevindingen gepubliceerd in een blogpost op mijn eigen blog en op het blog van het Social Media Collective.

Boston Common, het centrale park in Boston.

Anne Helmond CC1

Enkele dagen nadat ik terugkwam uit Amerika vertrok ik naar Kopenhagen waar ik uitgenodigd was door de Universiteit van Kopenhagen om een presentatie te geven over mijn Twitter onderzoek op een seminar over social media onderzoeksmethoden. Kopenhagen staat bekend om zijn design en bij aankomst in mijn hotel werd direct duidelijk waarom. Mijn hotelkamer was bijna 1,5 keer zo groot als mijn eigen appartement in Amsterdam en helemaal ingericht door het Deense ontwerpbedrijf Hay!

Hotel STAY Copenhagen, een heel appartement in plaats van een hotelkamer!

Anne Helmond CC1

Ook de Universiteit van Copenhagen was prachtig, met veel hout en heel veel gezellige hoekjes om koffie te drinken. Zeker geen straf om daar te studeren!

Tijdens het seminar bespraken we verschillende manieren om social media te onderzoeken en aan het einde van de dag hadden we een hele gezellige nabespreking buiten in de zon. Het uitwisselen van ideeën en strategieën met internationale collega’s vind ik heel erg belangrijk omdat je daarmee vaak op andere en nieuwe ideeën komt die je verder kunnen helpen in je eigen onderzoek. Over enkele weken is er een conferentie over Social Media and the Transformation of Public Space in Amsterdam waar ik het laatste hoofdstuk van mijn proefschrift zal presenteren. Ditmaal op de fiets naar een conferentie, wat goed uitkomt, want mijn reisbudget voor dit jaar is bijna op :).

Anne in Nyhavn, Kopenhagen.

Anne Helmond CC1
ReactiesReageer