Mijn onderzoek is wat men noemt: interdisciplinair. Dat betekent dat ik mij niet aan één discipline houd, zoals psychologie of kunstmatige intelligentie, maar verschillende vakgebieden met elkaar probeer te verbinden. Ieder vakgebied heeft zijn eigen perspectief, zijn eigen expertise in kennis en kunde, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze niet van elkaar kunnen leren.
Een van de vormen van interdisciplinariteit waar ik graag bij betrokken ben, is het samenbrengen van kunst en wetenschap. Op het eerste gezicht is een samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers misschien niet heel logisch, maar het kan hele mooie dingen opleveren. Zoals Experiment B.
Beleving
Terwijl ik dit schrijf, zijn de voorbereidingen in volle gang. Experiment B is een samenwerking tussen dansgroep Random Collision en de Rijksuniversiteit Groningen. Ik mag er niet te veel over verklappen, maar inspiratie voor deze samenwerking en de dansvoorstelling is de beleving van het publiek. Op welke manier worden de toeschouwers beïnvloed door wat ze zien en horen? Waarom wordt de één wel geraakt door een voorstelling, en de ander niet?
Hoogtepunt
Antwoord op deze vragen mag ik, samen met een aantal collega’s, gaan geven in een paar korte lezingen op Noorderzon. Het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is een jaarlijks 11-daags festival dat zo’n 135.000 bezoekers trekt. Het is een zomers feest in het Noorderplantsoen waar allerlei (internationale) podiumkunsten worden vertoond. En je kan ook ’s avonds heerlijk genieten van een drankje, in het park, met live muziek op de achtergrond. Het is voor veel Groningers een van de hoogtepunten van het jaar en daarom ben ik ook erg enthousiast dat ik hier aan mee mag werken!