Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Psychologie, pedagogiek en psychiatrie, wat betekenen deze drie?

De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekte

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 3: psychologie.

Willemijn maakt zich zorgen om Olivier. Hij wordt veel gepest op school en ze is bang dat hij daardoor die rode bultjes heeft gekregen. Ze besluit het aan haar psycholoog te vragen.

In het stripboek en het lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte onderzoeken vier kinderen als echte wetenschappers hoe het kan dat enkelen van hen ziek worden, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze dat de wetenschap ontzettend divers is. Zo ontmoeten ze onderzoekers binnen de archeologie, psychologie, virologie en datawetenschap, en daar komt heel veel bij kijken! Eigenlijk te veel om goed in stripvorm uit te leggen. Daarom besloot ik om een aantal ingewikkelde thema’s om te zetten in vlogs. In elke vlog kies ik één onderwerp uit het stripboek uit en ga ik op bezoek bij experts die hier alles over weten. Tijdens de vlogs bombardeer ik de experts met allerlei vragen, eigenlijk een beetje zoals in Het Klokhuis! Vandaag staat onder andere het onderwerp ‘psychologie’ centraal en ga ik op bezoek bij psychologe Merel Molenaar.

KNAW / Eva Hilhorst via Creative Commons

Merel Molenaar

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Psychologie

Waarom praat jij veel over je gevoelens, maar je beste vriendin niet? Hoe kan het dat je kriebels in je buik krijgt van de een, maar walgt van de ander? Via psychologie proberen we te begrijpen hoe slim, mooi, gaaf, vreemd en maf mensen in elkaar zitten, en dus ook hoe jijzelf in elkaar zit. Wat doe je, wat denk je, wat voel je. Wat gebeurt er allemaal in dat koppie van jou! Door erover te praten, begrijpen we dit steeds beter. Je kunt erover praten met je ouders of met vrienden, maar als dat te moeilijk of ingewikkeld wordt, kun je ook bij een psycholoog terecht. Daarnaast zijn er ook nog psychiaters en pedagogen. Hun beroep ziet er weer net een beetje anders uit. Wil jij meer weten over psychologie en ben je benieuwd naar het verschil tussen psychologen, psychiaters en pedagogen? Bekijk dan de vlog!

Volgende maand ontdek ik de wetenschap op nanometerschaal, en ga ik op bezoek bij elektronenmicroscopie expert Marc Stuart. Kijk je ook?
En ben je benieuwd naar mijn vorige vlogs? Je ziet ze hieronder!

ReactiesReageer