Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Posters

Pensees Pascallisch

Als je onze blogs een beetje hebt gevolgd, dan weet je inmiddels dat promovendi naar alle uithoeken van de wereld mogen vliegen om congressen te bezoeken. Dat is misschien wel één van de leukste dingen aan het onderzoeker zijn. Maar vergis je niet, het zijn geen snoepreisjes!

Op een congres ben je immers gewoon aan het werk. De voorwaarde om deel te nemen, is meestal dat je je onderzoek moet presenteren. Dat gaat vaak in de vorm van een mondelinge presentatie, maar elk congres waar ik tot nu toe ben geweest, had ook een postersessie. Die zien er ongeveer zo uit:

Dynamisch
Ik moet toegeven dat de postersessie op de foto groter is dan ik ooit zelf heb gezien, maar je krijgt wel een idee hoe zoiets in z’n werk gaat. Een poster geeft je de mogelijkheid om kort en bondig je laatste resultaten te laten zien. Als bezoeker van een postersessie kun je rustig langs alle posters lopen, en als je iets interessants ziet de hele poster lezen of met de onderzoeker in gesprek gaan. Het is veel dynamischer en interactiever dan een gewone sessie met mondelinge presentaties.

Saai
Zoals je ook wel op de bovenstaande foto ziet, zien dit soort posters er vaak wat saai uit. Meestal zijn ze wit met een aantal blokken of vakken. In deze vakken staat dan een korte inleiding, informatie over de methode die je hebt gebruikt, de resultaten (krijgen vaak de meeste ruimte) en de conclusie. Ik vond dat eigenlijk maar wat suf en besloot het over een andere boeg te gooien en een soort infographic te maken. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, werk ik graag samen met andere disciplines en kunstenaars en dat heb ik ook gedaan voor mijn eerste congresposter. Wat vinden jullie ervan?

Kirsten van den Bosch voor NEMO Kennislink

Grote versie van de poster:

(PDF)

Vroeg of laat in je carrière als promovendus zal je een poster maken van je onderzoek. Maak er wat leuks van!

ReactiesReageer