04 juni 2018

“De internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens ziet er op toe dat nergens in de wereld chemische wapens worden geproduceerd of gebruikt, en in 2013 ontving de in Den Haag gevestigde organisatie hier zelfs de Nobelprijs voor de Vrede voor. Maar sinds de aanval met het zenuwgas novichok op de Russische dubbelagent Sergei Skripal en zijn dochter in maart 2018, blijkt aan het licht gekomen dat uitgerekend het OPCW al mogelijk in de jaren negentig op de hoogte was van het bestaan ervan, maar dit stelselmatig heeft verzwegen en zelfs ontkend.”

Je leest:

Nobelprijs voor de Vrede naar Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

Nobelprijs voor de Vrede naar Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

Auteur: | 11 oktober 2013

De Nobelprijs van de Vrede gaat dit jaar naar een in Nederland gevestigde organisatie, namelijk de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Het Noorse Vredescomité prees de organisatie “voor haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren”.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (in het Engels: the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)) zet zich in voor een wereld zonder chemische wapens.

Het hoofdkantoor van het OPCW in Den Haag.
wikimediacommons

Met de prijs, die rond elven in het gemeentehuis van Oslo werd uitgereikt door het Vredescomité, wint de organisatie ongeveer 1,1 miljoen euro.

Dat de Nobelprijs voor de vrede naar de OPCW ging, kwam voor velen als een verrassing. Omdat vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede ook al naar een organisatie ging, namelijk de EU, werd er gedacht dat het comité nu wel voor een individu zou kiezen. Vooral het Afghaanse schoolmeisje Malala Yousafzai was een gedoodverfde favoriet. Zozeer zelfs dat het comité zich gedwongen zag eerder op de dag uit te leggen waarom ze toch niet voor haar koos.

Toen voormalig Iraaks dictator Saddam Hussein in 1998 in Halabja mosterdgas inzette om tegen de Koerden te vechten lieten duizenden Koerden het leven. Sarin is een ander berucht gas dat in chemische wapens gebruikt kan worden.
wikimediacommons

Syrië

Chemische wapens, en daarmee de OPCW, kwamen onlangs weer in het nieuws naar aanleiding van de inzet van sarin en mogelijk andere gifgassen in de burgeroorlog in Syrië.

Na een resolutie van de VN Veiligheidsraad, ziet de OPCW er samen met VN inspecteurs inmiddels op toe dat Syrië haar chemische wapenvoorraad vernietigt en de productie van chemische wapens wordt stopgezet.

Symbool voor chemische wapens
Wikimedia Commons

Ze heeft die bevoegdheid omdat Syrië onlangs het Verdrag Chemische Wapens ondertekende, waarvan het OPCW de toezichthouder en indien nodig de uitvoerder is. Landen die het verdrag ondertekenen verplichten zich geen chemische wapens te gebruiken of te produceren en te verspreiden.

Compliment

Sinds haar oprichting heeft het OPCW al zo’n 57,00O ton aan chemische wapens vernietigd, vooral van Rusland en de Verenigde Staten.

Ook kan ze als toezichthouder van het Verdrag Chemische Wapens bijna overal ter wereld inspecties houden; maar liefst 187 landen, hebben het verdrag inmiddels ondertekend, waarmee ze beloven geen chemische wapens te zullen maken, gebruiken en verspreiden. Wel is Noord-Korea geen lid en heeft Israël het verdrag nog niet geratificeerd, twee landen die er juist van verdacht worden chemische wapens te bezitten.

Het OPCW heeft zich uitstekend gekweten va haar taak, wat het Noorse Nobelcomité betreft: “Dankzij de verdragen en het werk van de OPCW is het gebruik van chemische wapens in het internationale recht als taboe gedefinieerd.”

De uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede

Het OPCW was natuurlijk erg blij met de prijs. “Een grote eer die ons verder zal inspireren in ons werk,” zo beloofde directeur-generaal Ahmet Üzümcü in een reactie.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 oktober 2013

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.