Je leest:

Nederland wereldkampioen robotvoetbal in Brazilië

Nederland wereldkampioen robotvoetbal in Brazilië

Auteur: | 25 juli 2014

Wat de Nederlandse voetballers van vlees en bloed niet lukte, lukte de robotvoetballers van de TU Eindhoven wel. Zij zijn de nieuwe wereldkampioen voetbal. Tech United won de finale in Brazilië dankzij vloeiend combinatiespel.

Vorig jaar verloren de blikken voetballers nog van Water, het team van Beijing Information Science & Technology University uit China. “Het is extra speciaal dat we ze nu in de finale versloegen. We verloren de afgelopen jaren al drie keer van ze in de finale. Dus deze winst is heel bijzonder”, zegt teamleider en student werktuigbouwkunde Robin Soetens (TU Eindhoven) vanuit Brazilië, waar het WK werd gehouden. Tech United won met 3-2.

Tiki-taka

Tijdens het WK robotvoetbal namen de zes beste teams van de wereld het tegen elkaar op. Vijf keer vijf robots speelden volledig autonoom de wedstrijden die twee keer vijftien minuten duren. Het WK in Brazilië werd tussen 21 en 24 juli gespeeld.

De studenten uit Eindhoven hadden het afgelopen jaar dat ze aan de voetbalrobots werkten extra aandacht besteed aan het overspelen. Ze wilden volgens de ‘Nederlandse school’ met mooi samenspel winnen. En dat lukte. “We passten de bal heel snel. De tweede goal in de finale was daar een mooi voorbeeld van. De bal werd door een verdediger rap naar de andere kan van het veld naar een aanvaller geschoten. We speelden op die manier de tegenstander zoek. De aanvaller haalde vervolgens uit en knalde de bal ver in de hoek. We speelden dus een soort tiki-taka voetbal, waarmee Barcelona de afgelopen jaren furore maakte.”

Wereldkampioen: het winnende team Tech United van de TU Eindhoven.
Tech United

De overwinning was ook te danken aan de doelman, die als bijnaam Hans van Sleutelen had. De keeper was uitgerust met twee extra camera’s waardoor hij diepte zag. “Hij kon extra goed hoge ballen tegen houden. De veldspelers zien alleen rollende ballen aan komen. De doelman hield veel lobjes en afstandsschoten tegen.” Dat kwam met name goed van pas tegen Water, omdat de Chinese robots uitblinken in afstandsschoten. In het af en toe fysieke duel viel nog een robot van Tech United uit na een botsing. “Hij kreeg daar een klap door en moest gewisseld worden. Zijn computer was uitgevallen, maar die konden we zo weer opstarten.”

Tech United in actie.
Tech United

Geheim wapen

Tech United had ook een geheim wapen: een extra snelle en wendbare robot met vier in plaats van drie wielen. “In de poulefase is hij belangrijk voor ons geweest. Vooral in verdedigend opzicht. Dankzij zijn snelheid kon hij vaak voorkomen dat een tegenstander zou schieten.” Maar de robot had ook een nadeel. Aanvallend was zijn bijdrage beperkt. “Hij kon niet goed scoren. Het is nog een nieuwe robot, eigenlijk een prototype en we moeten hem nog beter afstellen. Daarom deed hij niet mee in de finale.”

Volgend jaar wil Tech United de wereldtitel verdedigen. Door de nieuwe robot te leren aanvallen, maar ook door nog beter over te spelen. “We willen ze leren via boogballetjes naar elkaar te passen. Wanneer een robot voor een teamspeler staat, kunnen ze er met een lobjes overheen spelen.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 juli 2014

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.