Je leest:

Moleculaire motor met twee wielen op één as

Moleculaire motor met twee wielen op één as

Auteur: | 16 oktober 2015

Groningse chemici hebben een nieuw type moleculaire motor ontworpen. Het bestaat uit twee groepen, verbonden via een centrale ‘as’ die in een tegenovergestelde richting draaien, net als de wielen van een auto. Het resultaat lijkt ideaal voor een nanotransportsysteem.

Als je vanachter het stuur naar links kijkt, draait het voorwiel van een rijdende auto met de klok mee. Kijk naar rechts en het wiel beweegt tegen de klok in.
Boivie

Het klinkt misschien raar, maar vanuit de bestuurder gezien draaien de wielen aan de linker- en rechterkant van een auto in tegenovergestelde richting. Bij een auto die vooruit rijdt, draait het linker voorwiel met de klok mee en het rechter voorwiel tegen de klok in. Dit is de basisconstructie van een nieuw type moleculaire motor, afkomstig uit het laboratorium van Ben Feringa, hoogleraar organische chemie in Groningen. In 1999 was hij de maker van de eerste door licht aangedreven synthetische moleculaire motor.

Symmetrische motor

“Om een moleculaire motor nuttig werk te laten verrichten, moet je de draairichting kunnen controleren”, vertelt Feringa. Tot nu toe gebeurde dat door gebruik te maken van zogeheten chirale moleculen. Deze bestaan uit twee delen die elkaars spiegelbeeld zijn, zoals een linker- en rechterhand. De twee delen zijn op een punt verbonden. “Het motormolecuul is dus asymmetrisch, en die ongelijkheid tussen beide helften bepaalt de draairichting”, legt Feringa uit.

In Nature Chemistry presenteert het onderzoeksteam van Feringa voor het eerst een symmetrisch molecuul dat ook een gecontroleerde draairichting heeft. “Deze symmetrische motor, die net als onze andere motoren door licht wordt aangedreven, heeft twee rotatieassen en twee roterende delen”, aldus Feringa.

Het symmetrische molecuul heeft twee delen die, bezien vanuit het middenstuk, in tegenovergestelde richting draaien.
Groep Ben Feringa

De assen zitten vast aan een middenstuk. Ook dat middenstuk is symmetrisch, op één enkel koolstofatoom na. Daar zitten twee verschillende groepen aan die er voor zorgen dat beide roterende delen een tegengestelde richting uit draaien, bezien vanuit dat middenstuk.

Nanotransport

Net als bij een auto betekent dit dat de twee ‘wielen’ het molecuul dezelfde kant op laten gaan. “Deze vondst biedt een prachtig perspectief om autonome beweging op nanoschaal te realiseren zoals transport over een nanoweggetje in een vooraf bepaalde richting”, legt Feringa uit. “We zijn momenteel in ons lab bezig om deze vorm van nanotransport tot werkelijkheid te maken.”

Bron:

  • Kistemaker e.a. Unidirectional rotary motion in achiral molecular motors. Nature Chemistry. Online publicatie op 12 oktober 2015. doi:10.1038/nchem.2362
Dit artikel is een publicatie van Science Linx.
© Science Linx, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 oktober 2015

Thema: Leven bouwen met moleculen

Bin im Garten, via CC BY-SA 3.0
Leven bouwen met moleculen
Zonder het vermogen van moleculen om zichzelf te organiseren zou jij niet bestaan. In de natuur zie je het overal: verschillende moleculen klitten samen tot onderdelen van cellen, die onderdelen organiseren zich op hun beurt weer tot complete cellen. Cellen vormen weefsels, weefsels vormen organen, en organen vormen organismen. Hoe ver komen chemici met het imiteren van die werkwijze?
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.