Naar de content

Maak jij de duurzame keuze? Doe de quiz!

Wolken in de lucht vormen het woord CO2.
Wolken in de lucht vormen het woord CO2.
Unsplash via Matthias Heyde

Stel: iedereen in Nederland krijgt een persoonlijk CO2-budget, waarvan je zelf mag beslissen waar je het aan uitgeeft. Dan moet je keuzes maken. Kost een broodje kip of een broodje kaas je meer uitstoot aan broeikasgassen? Doe de quiz en test of jij weet wat de duurzamere keuze is.

In augustus pleitte hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma in een uitzending van televisieprogramma Op1 voor een persoonlijk CO2-budget. Dat zou inhouden dat iedere persoon per jaar maximaal een bepaalde hoeveelheid CO2 mag uitstoten. Onbeperkt vlees eten, vliegen en spullen kopen gaat zeker niet passen binnen het budget. Je moet dan harde keuzes maken.

Vooralsnog is het een hypothetische oplossing om de opwarming van de aarde te beperken, maar zo’n persoonlijk CO2-potje zet je wel aan het denken … Heb jij enig idee van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het voedsel dat je eet, het transportmiddel dat je gebruikt, en de huisdieren die je houdt? Doe de quiz hieronder en test je inzicht in klimaatvriendelijke keuzes.