Je leest:

Maak jij de duurzame keuze? Doe de quiz!

Maak jij de duurzame keuze? Doe de quiz!

Auteur: | 17 november 2022

Stel: iedereen in Nederland krijgt een persoonlijk CO2-budget, waarvan je zelf mag beslissen waar je het aan uitgeeft. Dan moet je keuzes maken. Kost een broodje kip of een broodje kaas je meer uitstoot aan broeikasgassen? Doe de quiz en test of jij weet wat de duurzamere keuze is.

In augustus pleitte hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma in een uitzending van televisieprogramma Op1 voor een persoonlijk CO2-budget. Dat zou inhouden dat iedere persoon per jaar maximaal een bepaalde hoeveelheid CO2 mag uitstoten. Onbeperkt vlees eten, vliegen en spullen kopen gaat zeker niet passen binnen het budget. Je moet dan harde keuzes maken.

Vooralsnog is het een hypothetische oplossing om de opwarming van de aarde te beperken, maar zo’n persoonlijk CO2-potje zet je wel aan het denken … Heb jij enig idee van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het voedsel dat je eet, het transportmiddel dat je gebruikt, en de huisdieren die je houdt? Doe de quiz hieronder en test je inzicht in klimaatvriendelijke keuzes.


Lees ook het artikel over een verhandelbaar persoonlijk CO2-budget:

Iedereen een eigen CO2-budget

Joris Tielens en Celine Weel
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 november 2022

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.