Je leest:

Luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit

Auteur: | 21 november 2014

De ontwikkeling van steeds betere meettechnieken en meetapparatuur maakt het mogelijk gassen en deeltjes in onze buitenlucht steeds nauwkeuriger te meten. Zelfs op nanoschaal kunnen tegenwoordig fijnstofdeeltjes worden gemeten. Kennislink bericht in dit dossier luchtkwaliteit over (nieuwe) meettechnieken, meetresultaten, normen voor luchtkwaliteit en gezondheidsonderzoek.

Meten van luchtkwaliteit

Europa bepaalt niet alleen de regels voor luchtkwaliteit in alle lidstaten, maar ook de wijze waarop luchtkwaliteit gemeten moet worden. In Nederland voert het RIVM de regie over het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. Daarnaast worden er op vrijwillige basis door gezondheidsdiensten metingen uitgevoerd met het oog op de volksgezondheid. De normstelling is een combinatie van politieke besluitvorming en de mogelijkheden die de wetenschap biedt.

Normen luchtkwaliteit ontoereikend

Annemieke van Roekel

Wanneer waarschuwen voor smog?

Marlies ter Voorde

Nieuwe sensor meet luchtkwaliteit

Robert Visscher

Wondermiddel voor schone lucht?

Bo Blanckenburg

Epidemiologie en luchtgerelateerde ziekten

Met epidemiologische studies wordt de relatie tussen onder meer milieuomstandigheden en de volksgezondheid in kaart gebracht, zoals de prevalentie van astma. Nederland behoort samen met België en Italië tot de top drie landen in Europa waar de luchtkwaliteit vrij slecht is. Deels komt dit door import van fijnstof maar Nederland heeft als landbouw- transportland ook last van zijn eigen emissies.

Fijnstof in alle soorten en maten

Annemieke van Roekel

Fijnstof vergroot kans op lager geboortegewicht

Elles Lalieu

Makkelijker ademen dankzij micro-organismen

Mariska van Sprundel

Citizen science

Steeds vaker worden burgers betrokken bij het doen van metingen voor de wetenschap, zogeheten citizen science. Dat geldt ook voor metingen naar luchtkwaliteit. In 2013 initieerde de Universiteit van Leiden een groot project, iSpex, waarin iedereen met een smartphone werd opgeroepen een opzetstukje aan te vragen en hiermee op bepaalde dagen een foto te maken van de lucht. Dit eerste onderzoek was vooral bedoeld om een nieuwe methode voor luchtmetingen te ontwikkelen, die bovendien zeer veel metingen verspreid over Nederland oplevert.

Eerste fijnstof-meetdag iSPEX

Roel van der Heijden

Luchtkwaliteit meten met satellieten

Satellieten zijn belangrijk voor de metingen aan de atmosfeer. De verbeterde interpretatie van satellietbeelden levert een steeds hogere resolutie op.

Weerbericht voor luchtkwaliteit

Satelliet brengt luchtvervuiling in kaart

Gieljan de Vries

Milieusatelliet ENVISAT gelanceerd

Carl Koppeschaar
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 november 2014

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.