Naar de content

Leven programmeren

Discussieer mee over de mogelijkheden van synthetische biologie

Natura Artis Magistra

Stel je voor: onderzoekers bouwen compleet nieuwe levensvormen op basis van bestaand DNA. Dat lijkt nu erg ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Wetenschappers zijn op dit moment druk bezig in het lab met het programmeren van nieuw leven, nog geen compleet nieuwe organismen, maar wel hele nieuwe eigenschappen voor bestaande soorten. Deze nieuwe technologie noemen we synthetische biologie.Praat nu mee over de mogelijkheden!

18 november 2014

Wat is synthetische biologie?
Er is geen eenduidige definitie die de synthetische biologie beschrijft. Om een idee te geven wat synthetische biologie precies is, kun je hieronder bekijken hoe verschillende bedrijven, wetenschappers en studenten synthetische biologie beschrijven.

Mattermap met verschillende definities van synthetische biologie. De definities verwijzen door naar de originele bron.

Geschiedenis van de synthetische biologie
Synthetische biologie bouwt voort op technologieën die zich in de loop der tijd ontwikkeld hebben, zoals genetische modificatie. Bij genetische modificatie haal je handige eigenschappen van het ene organisme en plak je deze in het genetische bouwplan van een ander organisme. Synthetische biologie gaat nog een stap verder: wetenschappers bouwen organismen met compleet nieuwe functies door stukken DNA zelf aan elkaar te plakken en die in te bouwen. Ze maken allerlei stukjes DNA die voor verschillende functies coderen. Bijvoorbeeld een stukje dat de groeisnelheid bepaalt of een stukje dat zorgt dat een lichtgevend eiwit wordt gemaakt. Zo krijgen ze een gereedschapsdoos gevuld met allerlei eigenschappen waar ze op voort kunnen bouwen.

Het verschil tussen Genetische Modificatie en synthetische biologie

Rathenau 2007

Wat kun je met synthetische biologie?
Wetenschappers beweren dat synthetische biologie problemen als klimaatverandering, energie- en watertekorten en de gezondheidszorg kan oplossen in de toekomst. Echter, er kleven ook nadelen aan de toepassingen. Zo spelen ethische aspecten mee: mag je zomaar knutselen aan het leven? Mag je elke eigenschap zomaar van het ene organisme naar het andere verplaatsen? Weten we wel genoeg over de gevolgen en risico’s op lange termijn?

Wil jij meepraten over de voor-en nadelen van synthetische biologie? Welke toepassingen je wel en niet aan staan? In hoeverre deze techniek onze toekomst zou mogen veranderen?

Bekijk onze themapagina Synthetische biologie en discussieer mee over vragen als:

Laat ook jouw eigen definitie van synthetische biologie achter onder aan deze pagina!

De ontwikkeling van de synthetische biologie

Rathenau Instituut _Bericht aan het parlement_. Den Haag september 2007, p.4.
Bron:
  • van Est, R. e.a., Synthetische biologie: Nieuw leven in het biodebat, Rathenau Instituut (september 2007).
ReactiesReageer