Naar de content

Labyrint: de wolf in schaapskleren

Een close-up van een wolvenkop.
Een close-up van een wolvenkop.
Wikimedia Commons by CC0

Volgens biologen duurt het niet lang voordat de wolf naar Nederland komt. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht? Kunnen wolven en mensen wel samenleven?

Labyrint: De wolf en het Roodkapje-syndroom

De wolf rukt op vanuit Duitsland en Italië richting Nederland en is al gesignaleerd in de buurt van Hamburg. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht?

“Wat de wolf betreft zijn jullie zijn nog in de wittebroodsweken”, waarschuwt de Zweedse bioloog Göran Ericsson. In Zweden doodt de wolf bijvoorbeeld rendieren, de voornaamste inkomstenbron van het herdersvolk Sami, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Zij hebben het dier altijd bejaagd. Maar de EU heeft dit verboden omdat de wolf een beschermde diersoort is.

Als de wolf zich in Nederland vestigt komen we er dus niet meer vanaf. Dat lijkt niet zo erg en volgens onderzoek van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie heet 45 % van de Nederlanders de wolf welkom; maar dat zou volgens Ericsson wel eens snel kunnen veranderen…

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO

Meer over onze relatie met de natuur op partnerwebsite Wetenschap24:

Hond en wolf

De mens heeft een lange geschiedenis met de wolf. Vroeger was het roofdier één van onze grootste vijanden, maar op een zeker moment in onze geschiedenis zijn we het dier gaan domesticeren tot de welbekende Canis lupus familiaris, oftewel de doodgewone hond. Maar ook met de wolf moeten we nog steeds samenleven.

Hond geeft wolf zwarte vacht

Jager: wolf, prooi: zalm

Roofdieren

Het gaat over het algemeen wel goed met de wilde roofdieren in Europa. Na de val van de muur en door betere bescherming nemen de aantallen van bruine beren, lynxen en wolven toe. Roofdieren hebben altijd in een aparte ecologische niche gezeten. Hoe groter de ‘killer’, hoe kleiner de kans dat die soort op lange termijn overleeft.

Bloeddorstige vleeseter toch kwetsbaar

Roofdieren helpen elkaar

Prooi blijkt succesvolle rover

Terug van weg geweest

Als de wolf terugkomt in Nederland is dat een volledig natuurlijke herintroductie van de soort. Maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Sommige soorten kunnen niet meer op natuurlijke wijze terugkomen in hun oude leefgebied. Dan komt wel eens het onderwerp van herintroductie in het ecosysteem door de mens ter sprake. Maar het is niet altijd even duidelijk of dat wel zo’n goed idee is.