Je leest:

Kunnen blinden reisziek worden?

Kunnen blinden reisziek worden?

Auteur: | 18 juli 2013

De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Een van onze lezers vroeg zich af of blinden ook reisziek kunnen worden. De vraag wordt beantwoord door expert op het gebied van het evenwichtsorgaan, Floris Wuyts van de Universiteit Antwerpen.

Reisziekte komt voornamelijk door een conflict tussen onze zintuigen: tussen wat we met onze ogen zien, hoe we met onze spieren bewegen, en wat het evenwichtsorgaan in het binnenoor vaststelt als beweging.

Als je een film kijkt op je tablet terwijl iemand anders autorijdt, zijn je ogen gefixeerd op het scherm op je schoot – een voorwerp dat niet beweegt. Maar ondertussen merken je evenwichtsorganen de versnellingen en vertragingen van de auto, en ook je spieren voelen dat de stoel harder in je rug duwt als de auto sneller gaat rijden. Wanneer er een conflict ontstaat tussen je zintuigen, dan kan dit tot reisziekte leiden.

Overigens is ‘reisziekte’ geen echte ziekte, het is een volstrekt normale reactie. De mens is van oudsher gewend om op de prairie te jagen, niet om in auto’s te rijden of in een vliegtuig te vliegen. Blinden ervaren dit conflict tussen ‘zicht’, beweging van de spieren en de waarneming van het evenwichtsorgaan vanzelfsprekend niet, omdat ze hun omgeving niet met hun ogen waarnemen.

Misselijke vis

Maar dat is niet het hele verhaal. Intussen is de wetenschap er namelijk ook achter dat er nog een andere bijzondere reden is voor reisziekte; namelijk het bewegen met een bepaalde frequentie van 0.16 Hz. Simpeler gezegd, als we bewegen met een periode van ongeveer 7 seconden, dan slaat je evenwichtssysteem ‘op hol’. Het is een soort resonantiefrequentie, vooral voor op en neer gaande bewegingen. Bijna iedereen wordt misselijk bij deze frequentie. Dus ook blinden. Zelfs vissen in een aquarium kunnen zeeziek worden als je het aquarium met deze frequentie zou schudden.

101 slimme vragen

Het eerste vragenboek van Kennislink is verschenen! Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers, met antwoorden vanuit de wetenschap. In ’Waarom worden mannen kaal?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg. Al onze vakgebieden komen er in aan bod, van biologie tot natuurkunde, taalwetenschap en geschiedenis. Voorbeelden van vragen:

  • Hoe dromen blinde mensen?
  • Groeit haar sneller in de zomer?
  • Waar hangt de iCloud?
  • Wanneer is het Nederlandse aardgas op?
  • Bestaat de G-spot?
  • Is arm zijn ongezond?

Hier kun je het boek bestellen.

En heb je zelf een nieuwe vraag? Stel hem hier

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 juli 2013

Thema: Zomervakantie

Publiek Domein
Zomervakantie
De zomervakantie is weer begonnen. Massaal pakken we de koffers en trekken met de auto, het vliegtuig, de trein of per fiets naar veelal zonnige oorden. Kennislink duikt in de wetenschap achter deze jaarlijkse exodus...
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.