Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Komkommertijd = congrestijd

Hoe congressen de zomer redden.

Net als in de politiek, de financiële wereld en waarschijnlijk een hoop andere branches, kent de academische wereld ook een zekere mate van komkommertijd.

Saai
En daar zitten we nu middenin. In de zomer zijn er geen studenten op de universiteit, dus heb ik geen onderwijsverplichtingen. Meetings liggen twee maanden stil omdat veel mensen op vakantie zijn. Als je over de gang loopt, kom je minder snel een collega tegen om even een praatje mee te maken. Zelfs de restaurants en coffee corners zijn dicht. Saai! Gelukkig heeft de wetenschap een nuttige tijdsbesteding voor de rustige zomers gevonden waardoor we niet de hele periode op de universiteit doorbrengen. De zomer is namelijk de beste tijd voor een congresbezoek.

Een praatje geven over mijn onderzoek.

Jacqueline de Nooijer voor NEMO Kennislink

Zon, zee en palmbomen
Zo vloog ik in juli naar San Diego aan de westkust van de Verenigde Staten. In deze stad met een overvloed aan zon, zee en palmbomen bezocht ik een internationaal congres en mocht ik een praatje geven over mijn onderzoek. Een congresbezoek als dit is dé manier om je onderzoek aan andere onderzoekers te presenteren, te netwerken en nieuwe projecten te starten met andere wetenschappers. De ideale manier om de zomer door te komen dus.

Bijna honderd wetenschappers van over de hele wereld bijeen.

Jacqueline de Nooijer voor NEMO Kennislink

Achter de schermen
Nu is deze zomer extra bijzonder, want ik bezocht niet alleen een congres, ik organiseerde er zelf ook een! Samen met vijf collega’s organiseerde ik het congres in Rotterdam over taalverwerking. Bijna honderd wetenschappers van over de hele wereld waren hierbij aanwezig om hun studies over embodied and situated language processing te bespreken. Ik vond het erg leuk om eens achter de schermen mee te kijken bij een congres en te zien wat hier allemaal bij komt kijken, zoals het kiezen van een locatie, het maken van het programma, het regelen van een sociale activiteit en ga zo maar door. Het was een hoop geregel, maar het is een mooi congres geworden.

Ook tijd voor sociale activiteiten.

Jacqueline de Nooijer voor NEMO Kennislink

Mooie plekken
En tsja, zo zijn we toch nog ongemerkt ineens weer aan het einde van de zomer gekomen. Een zomer waarin ik interessante mensen heb leren kennen, mooie plekken in de Verenigde Staten heb ontdekt en heb ervaren hoe het is om een congres te organiseren. Niet slecht voor komkommertijd.

Dé plek om te netwerken.

Jacqueline de Nooijer voor NEMO Kennislink
ReactiesReageer