Naar de content

Koeien doen het prima met minder antibiotica

Pixabay, Arnaud Liégeois via CC0

Een drastische daling in antibioticagebruik onder koeien hoeft niet te leiden tot grote gezondheidsproblemen. Dat concludeert Christian Scherpenzeel in zijn promotieonderzoek. Mede door deze uitkomst hebben vrijwel alle 17.000 veehouders in Nederland hun aanpak aangepast. 14 december promoveert Scherpenzeel op zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Pixabay, Arnaud Liégeois via CC0

Steeds meer bacteriën zijn resistent voor de beschikbare antibiotica. Een van de oorzaken is het jarenlange intensieve antibioticagebruik door veehouders. Een van de periodes waarin veel antibiotica werd gebruikt, zijn de twee maanden voordat een koe bevalt. In die maanden wordt de koe ‘drooggezet’ en stopt de boer met melken. In deze periode heeft de koe een groter risico op uierinfectie. Tot een paar jaar geleden behandelden de boeren hun koeien preventief met antibiotica, maar sinds 2012 is dat verboden. De veeboeren moesten dus op zoek naar een nieuwe manier om hun koeien gezond te houden.

Ziekteverwekkers in de uier

Christian Scherpenzeel onderzocht of het werkt om alleen koeien met een verhoogd risico met antibiotica te behandelen. Bij deze methode meet de boer vlak voor het droogzetten de hoeveelheid afweercellen in de melk. Hoe hoger dit aantal, hoe groter de kans dat er óók ziekteverwekkers in de uiers zitten. Vervolgens geeft de boer alleen antibiotica aan de koeien die boven een bepaalde drempelwaarde zitten. Wanneer onbehandelde koeien ziek worden, krijgen ze later alsnog antibiotica. Scherpenzeel ontdekte dat hoewel de onbehandelde koeien met deze aanpak iets vaker ziek worden, het uiteindelijke antibioticagebruik bij deze groep met 85 procent daalde.

Scherpenzeel onderzocht ook wat boeren van deze methode vinden. Zijn onderzoek leverde een belangrijke bijdrage aan de richtlijn voor Antimicrobiële middelen bij het droogzetten van koeien die nu in Nederland wordt gebruikt. Ook informeerde hij dierenartsen en melkveehouders over uiergezondheid. Mede op basis van zijn onderzoek hebben vrijwel alle 17.000 melkveehouders hun aanpak aangepast en is het totale antibioticaverbruik in Nederland sterk gedaald.

Dit artikel is geschreven door een student van de master Science Communication aan de Vrije Universiteit. Onze redacteur Anne van Kessel heeft de studenten begeleid bij het schrijven van een nieuwsbericht.

ReactiesReageer