Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Klokhuis Wetenschapsprijs

Jasper van Kuijk, TU Delft

Na het eten Klokhuis kijken, dat was vaste prik toen ik jong was. En nu mijn onderzoek genomineerd is voor de Klokhuis Wetenschapsprijs maak ik kans om kinderen iets te leren in een Klokhuis aflevering!

Door het Klokhuis leerde ik als jong ventje van alles over de mens, de aarde en technologie. En nu ik volwassen ben is er de mogelijkheid dat ík kinderen iets kan leren in een Klokhuis aflevering! Mijn onderzoek is namelijk samen met tien andere onderzoeken genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Ik heb op Lowlands onderzocht of je door kou, ook echt ziek kan worden en dus een ‘koutje’ kan vatten. Over het onderzoek van de winnaar wordt een klokhuis aflevering gemaakt.

Deelnemers van het Lowlands Science onderzoek waarvan je ziet dat zij het koud hebben.

Koud en nat

We weten dat de griep meer voorkomt in de winter, maar we weten helemaal niet wat daar de belangrijkste oorzaak van is. In de winter zitten we namelijk dichter op elkaar, en ventileren we kamers minder goed, waardoor de griep zich ook makkelijker kan verspreiden. Ook is het kouder en natter, wat mogelijk van invloed is op je afweer. Zo zeggen ouders altijd tegen hun kinderen: “Wel je jas aan, ander word je ziek.” Maar is dit wel waar? Op Lowlands heb ik daarom samen met mijn collega’s onderzoek gedaan naar de griep. Specifiek hebben we gekeken of kou ervoor zorgt dat je afweersysteem zwakker wordt, en je daardoor eerder de griep krijgt.

Collega Anne Jansen neemt de temperatuur bij een deelnemer af.

Jasper van Kuijk, TU Delft

De Lowlands bezoekers die mee deden aan ons onderzoek gingen daarom voor ons chillen in een koud bad. Daarvoor en daarna namen we een klein beetje bloed af. Vervolgens hebben we gekeken of de witte bloedcellen (de soldaatjes van het lichaam) minder goed kunnen vechten tegen de griep nadat ze het koud hebben gehad. We zijn nog druk bezig met het analyseren van de gegevens die we hebben verzameld, maar we hopen in de komende maanden de eerste resultaten te hebben.

De mappen met informatieflyers en “informed consent” formulieren die de deelnemers kregen.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Geleerd op het Klokhuis

Uiteindelijk hopen we beter te begrijpen hoe de griep werkt, en zo de griep beter te bestrijden. En, nog belangrijker voor kinderen, misschien blijkt dat als hun moeder of vader roept “Wel je jas aan, anders word je ziek” ze terug kunnen roepen “Echt niet, dat heb ik geleerd op het Klokhuis!”

Collega’s van mij aan het werk tijdens het Lowlands Science onderzoek.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Klokhuis kijkers kunnen stemmen op de verschillende onderzoeken tot dinsdag 7 November. Tijdens de junioropening van het InScience festival op woensdag 8 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Als je interesse heb bekijk hier de filmpjes en stem op je favoriet (bijvoorbeeld mijn onderzoek ;-) ).

Collega’s van mij aan het werk

De Correspondent
ReactiesReageer