Naar de content

Kan je een orkaan tegenhouden?

Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC, via Wikimedia Commons, Public Domain

Bestaan er methoden om orkanen tegen te houden, vraagt een van onze lezers zich af. Nee, luidt het antwoord. Er zijn wel pogingen gedaan, maar vooralsnog zonder succes.

Henri Kiel uit Bergen op Zoom heeft de volgende vraag: Kun je een (beginnende) orkaan stoppen door in het midden een krachtige bom te laten ontploffen en daarmee de opbouw van de orkaan te verstoren?

Verwaarloosbaar

Enig uitzoekwerk leert dat de heer Kiel niet de enige is met dit idee. Het NOAA, de Amerikaanse meteorologische dienst, heeft het antwoord standaard op zijn website staan. Een bom laten ontploffen in het oog van een orkaan is zinloos, schrijft de dienst. De hoeveelheid energie die vrijkomt bij een orkaan is zo groot dat de explosie van een bom daarbij verwaarloosbaar is.

In een orkaan wordt warmte omgezet in wind en in de verdamping van water. Als de orkaan op zijn sterkst is komt hierbij ongeveer 100.000.000.000.000 Watt vrij aan thermische energie. Om dat te evenaren zou je elke twintig minuten een 10-megaton-atoombom moeten laten ontploffen. Daarnaast zal het niet lukken alle energie te focussen in het oog van de storm: de schokgolven van dergelijke bommen reizen sneller dan het geluid weg van de plaats van de explosie.

Het idee van Kiel was dan ook niet om de orkaan te bombarderen als deze op volle sterkte is, maar als deze zich net begint te ontwikkelen. Helaas is ook dat niet haalbaar, volgens de NOAA. Elk jaar vormen zich ongeveer tachtig verstoringen in de atmosfeer die een beginnende orkaan kunnen zijn. Ongeveer vijf daarvan worden uiteindelijk echt een orkaan, en je weet nooit van tevoren welke dat zijn.

Port Sulphur, Louisiana, in 205, nadat orkaan Katrina langs is geweest.

Commander Mark Moran of the NOAA Aviation Weather Center & Lt. Phil Eastman & Lt. Dave Demers of the NOAA Aircraft Operations Center, via Wikimedia Commons, Public Domain

En andere methoden?

In de loop der jaren zijn ook andere methoden uitgeprobeerd om orkanen te bestrijden. Zo trachtte de Verenigde Staten in de jaren zestig de kracht van orkanen te breken door er zilverjodide over uit te strooien. Hierdoor moesten waterdruppels in het oog van de orkaan bevriezen en de opbouw van de orkaan verstoren, was de gedachte. Het project (Project Stormfury) werd gestaakt toen bleek dat het mechanisme niet effectief was, omdat orkanen te weinig waterdruppels bevatten die koud genoeg waren om inderdaad te bevriezen.

Toch lijken er processen te bestaan die de orkaankracht doen afnemen. “Stofstormen die vanuit Afrika over de oceaan trekken, bijvoorbeeld”, vertelt Reinout van den Born, meteoroloog bij MeteoGroup, verwijzend naar een blog van de Amerikaanse meteoroloog Paul Huttner. “Deze stormen hebben effect op de luchtcirculatie, en de stofdeeltjes reflecteren zonlicht waardoor de orkaan minder kan opwarmen.”

Ook windmolenparken op zee kunnen helpen, schreef een groep wetenschappers uit Stanford in 2014 in een artikel in Nature Climate Change, op grond van computersimulaties. Als de molens gunstig staan opgesteld – dus parallel aan de kustlijn, of aan de windzijde van een door een orkaan bedreigde stad, halen ook deze flink wat kracht uit de orkaan, concludeerden zij. Nadeel hierbij is echter dat het pad van een orkaan nogal onvoorspelbaar is en je een windmolenpark niet binnen een paar dagen uit de grond stampt…

Bronnen:
ReactiesReageer