Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Jouw brein als product

Dierk Schaefer via Flickr CC BY 2.0

Het is natuurlijk allemaal heel interessant dat hersenonderzoek, maar kunnen we er nu ook wat mee? De Breinproductendag is dé plek waar we een antwoord op deze vraag kunnen vinden. En dus ging ik in het futuristische congrescentrum Supernova op onderzoek uit.

Gevangenissen, stress factoren en gepeste kinderen
Op deze dag werd onderzoek gepresenteerd uit Nationaal initiatief hersenen en cognitie. Mijn onderzoek behoort hier toe, dus ik moest ook aan de bak. Via een poster mocht ik mijn onderzoek aan alle gasten toelichten. Gebaren kunnen effect hebben op het leren van nieuwe woorden, en nadat ik hier een paar enthousiaste docenten over verteld had, was het tijd om naar praatjes van andere onderzoekers te gaan.

Gevangenis
Zo presenteerden zes jonge onderzoekers in een krappe zeven minuten hun werk. In vogelvlucht kwam van alles voorbij. Hoe we het beste woorden kunnen leren door onszelf regelmatig te testen. Hoe neurobiologische factoren zoals hartslag het behandelsucces van mensen die in de gevangenis zitten, kunnen voorspellen. Hoe we stress kunnen manipuleren met een nieuwe applicatie. En hoe gepeste kinderen op latere leeftijd andere hersenpatronen laten zien wanneer zij opnieuw buitengesloten worden. Het was een heleboel informatie in 42 minuten (of in deze ene paragraaf), maar stuk voor stuk voorbeelden van maatschappelijk relevant onderzoek.

Basisschool
Een ander mooi voorbeeld van hoe toepasbaar onderzoek kan zijn, kwam van een verhaal van een wetenschapper en een schooldirecteur. Zij gingen de uitdaging aan om samen onderzoek te doen. Hierbij werd een antwoord gezocht op een vraag die op dat moment speelde op de basisschool. Door zulke samenwerkingsverbanden te creëren, kan onderzoek nog sneller toegepast worden op de plekken waar mensen er ook echt wat aan hebben.

Als het maar toepasbaar is
Dit is maar een kleine greep uit de grote hoeveelheid toepasbare studies die gepresenteerd zijn op deze dag. Geen slechte opbrengst voor een krappe vier jaar tijd, waarin al dit onderzoek is gedaan. Nu is er tegenwoordig een ontzettende nadruk op valorisatie binnen de wetenschap. Volgens het woordenboek gaat het hier om: “het proces dat kennis omzet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten”. Na dagen zoals deze, denk ik dat het wel goed zit met die valorisatie. We wisten het natuurlijk al lang, maar na het zien van alle posters en praatjes ben ik overtuigd: hersenonderzoek is niet alleen leuk, het is ook hartstikke nuttig en heeft toepassingen in gebieden als onderzoek, gezondheidszorg, veiligheid en nog veel meer.
Wij blij en de universiteit blij. Af en toe is het toch allemaal zo simpel.

Ik was trouwens niet de enige Face of Science die bij de Breinproductendag aanwezig was, Barbara Braams was er ook. Voor haar ervaringen van de dag kun je hier haar blog lezen.

ReactiesReageer