Naar de content

Honderden muizen tegelijk in de gaten houden

Ingenieuze apparatuur maakt hersenonderzoek makkelijker

Sylics

Binnen hersenonderzoek zijn muizen een handig model om testen op uit te voeren. Niet alleen de fysiologische reactie, maar ook het gedrag wordt onder de loep genomen. Maar het bestuderen van een muis in zijn kooitje kost ontzettend veel tijd. Informatietechnologiebedrijf Noldus heeft daar wat op gevonden. De ‘PhenoTyper’ is een gecomputeriseerde observatiekooi die de gangen en standen van de proefdiertjes minutieus registreert.

Zo op het eerste gezicht is er aan het rijtje muizenkooien hieronder niets bijzonders te zien. De muis heeft een drinkbakje, wat zaagsel en een lampje. Toch zijn het ingenieuze apparaten: muis aan muis wordt in de gaten gehouden, zonder dat daar een onderzoeker aan te pas hoeft te komen.

De _PhenoTyper_-kooien, waarin het gedrag van de muizen automatisch wordt geanalyseerd.

Sylics

Plattegrond van gedrag

Waar vroeger een onderzoeker uren naar een muizenkooi moest turen en het gedrag van het dier turfde, gaat dat hier volautomatisch. In het deksel bovenop de kooi zit een camera, die minutieus iedere beweging van de dieren volgt en doorstuurt naar een computer. Die analyseert de videobeelden en dat levert de onderzoeker een overzicht op van de urenlange omzwervingen van zijn proefdieren. In verschillende kleuren kan hij op het plattegrondje zien waar de muis lang heeft stilgestaan, welke hoek van zijn kooi hij het fijnst vindt, of welke route door de kooi hij prefereert.

Voor veel proefdieronderzoek is het handig om dat soort bewegingen te bestuderen, bijvoorbeeld als je de dieren een taak als de CognitionWall of een angsttest laat doen. Je wilt immers weten hoe snel een muis iets leert. Maar het kost zeeën van tijd om dat handmatig te registreren.

Een computer in de PhenoTyper houdt nauwkeurig bij waar de muis zich in zijn kooitje ophoudt of hoe lang hij ergens blijft staan. Zo hoeft de onderzoeker niet meer zelf te turven.

Sylics

Vandaar de door informatietechnologiebedrijf Noldus ontwikkelde PhenoTyper: een kooi met speciale bijbehorende observatiesoftware. Tientallen muizen kunnen in hun eigen kooitje naast elkaar hun gang gaan, en worden allemaal door een automatisch cameraoog gadegeslagen. Aan het kooitje kan van alles worden toegevoegd om de dieren op bepaalde functies te testen.

“Dat de PhenoTyper volautomatisch werkt en voor allerlei testen is te configureren maakt hem zo gewild onder wetenschappers”, zegt algemeen directeur Lucas Noldus. “Het is ook een commercieel succes: er zijn al meer dan duizend geïnstrumenteerde kooien met videotrackingsoftware verkocht.”

De PhenoTyper werd ontwikkeld binnen onderzoeksconsortium NeuroBasic, voor onderzoek naar hersenziekten. Over twee andere apparaten die dat onderzoek makkelijker maken lees je bij De ultieme test voor Alzheimermuizen en Laddertest voor zieke muizen.

ReactiesReageer