Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoera 4 nieuwe Faces of Science

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Hoera, Faces of Science heeft vier nieuwe onderzoekers: Marij Swinkels, Saskia van der Boor, Koen de Koning en Karin van der Tuin. Saskia is een muggendokter, Karin doet onderzoek naar kanker, Koen vangt orkanen in een wiskundig model en Marij onderzoekt Europees leiderschap in crisis.

17 mei 2018

Saskia van der Boor, Koen de Koning, Marij Swinkels en Karin van der Tuin

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Saskia van der Boor

Saskia van der Boor voor NEMO Kennislink

Saskia van der Boor

Tot de middelbare school had Saskia van der Boor maar één droom: astronaut worden. Arts worden stond niet op de planning – na elke vaccinatie viel ze flauw en ze was geen held op medisch gebied. Maar alles liep anders. Nu onderzoekt ze hoe ze de malariaparasiet om zeep kan helpen in het Radboud UMC.

Per jaar sterven er nog steeds een half miljoen mensen aan de ziekte malaria, vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen. Waarom lukt het ons, na zoveel jaren onderzoek, nog steeds niet malaria de baas te zijn? Zo ingewikkeld kan de malariaparasiet toch niet zijn? Toch wel, weet Saskia inmiddels. In haar allereerste blog lees je alles over hoe ze ‘muggendokter’ werd en hoe ze de malariaparasiet te lijf gaat in haar onderzoek.

Marij Swinkels

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Marij Swinkels

De bankencrisis, de eurocrisis, de vluchtelingencrisis, Brexit… De Europese Unie heeft de afgelopen jaren heel wat complexe crises meegemaakt waar de Brusselse politiek en experts geen pasklaar antwoord op konden geven. Die onverwachte momenten zorgen ervoor dat Europese politiek leiders samen verantwoordelijkheid dragen voor het oplossen van een crisis en daarmee de toekomst van de EU verder uitstippelen. Maar welke ideeën houden deze politieke leiders er eigenlijk op na als ze onder druk moeten handelen in een crisis? Daar probeert Marij Swinkels achter te komen met haar onderzoek. In haar allereerste blog praat Marij met haar vrienden over hoe complex Europa eigenlijk is en met welke omstandigheden de Europese politiek leiders moeten tackelen. Over Europa raak je niet zomaar uitgepraat, weet Marij inmiddels!

Koen de Koning

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Koen de Koning

Wat is het verband tussen de gevolgen van overstromingen en de keuzes die mensen maken over waar ze willen wonen? Daar probeert Koen de Koning achter te komen met hulp van de data die hij onder andere in Texas verzamelde, waar mensen weer opkrabbelen na orkaan Harvey. In 2017 zijn er zeer heftige overstromingen geweest in Texas door orkaan Harvey. Er viel in een paar dagen tijd meer regen dan er in Nederland gemiddeld in één jaar valt, en schattingen van de totale schade liggen rond de $125 miljard.

Dat dit bij mensen angst inzaait is goed voor te stellen. Maar de vraag is in hoeverre dit ook invloed heeft in de keuze om te gaan verhuizen naar veiligere gebieden. Of zijn mensen zo gehecht aan hun woonplaats dat ze bereid zijn het risico te nemen op nieuwe overstromingen? En hoe verandert angst met de tijd, als er net een overstroming geweest is en als de laatste overstroming vele jaren geleden is? Dit zijn vragen waar hij de komende tijd antwoord op hoopt te vinden. Zo wil hij dichter bij een antwoord komen op de vraag: hoe verandert het risico op overstromingen en schade door klimaatverandering?

Karin van der Tuin

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Karin van der Tuin

Al van jongs af aan wilde Karin van der Tuin graag de Nobelprijs winnen in de Geneeskunde. Misschien een gekke gedachte voor een meisje van 12 maar nadat ze eerder banketbakker en dolfijnentrainer wilde worden. Toen ze voor het eerst DNA uit een plantje isoleerde wist ze het zeker. Haar studiekeuze voor Biomedische wetenschappen sloot daar dan ook naadloos bij aan.

Toch was onderzoeker worden niet zo logisch voor Karin. Haar docenten van de basisschool hadden dat in ieder geval niet gedacht. Karin had namelijk veel moeite met leren lezen en schrijven. Dyslexie noemt men dat, dus beperkt lezen. Dat ze niet goed kon lezen betekende niet dat ze geen nieuwe kennis tot zich wilde nemen. Karin moest dus op een andere manier aan haar kennis komen. Haar ‘beperking’ heeft haar creativiteit gestimuleerd en haar leerstrategie beïnvloed. Hoe, dat lees je in haar allereerste blog.

ReactiesReageer