Naar de content

De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Een lezer vroeg zich af hoe een slak eet. De vraag wordt beantwoord door dierenarts Judith Kocks.

Het is mooi weer, de tuinen staan in bloei, maar als je pech hebt, zitten de groene blaadjes in je groententuin ook vol gaten en slijmsporen van slakken. Hoe eet een slak eigenlijk?

Judith Kocks, dierenarts, geeft antwoord:

Vaak worden de slakken in tuinen opgepakt en weggegooid, of dood gemaakt met zout, zonder dat er wordt gekeken hoe de slak er eigenlijk uitziet. Er zijn slakken mét en zonder huis, op het land levende slakken en in het water levende slakken. En hoe irritant je ze ook kunt vinden, er zijn ook mensen die bijvoorbeeld een Appelslak in een terrarium houden.

Een tekening van een doorsnede van een zeeslak.

1. mondholte, 2. radula, 3. slokdarm, 4. (midden)darm, 5. (blad)kieuw, 6. hart, 7. oog, 8. dekseltje, 9. kruipzool

Judith Kocks voor Nemo Kennislink

Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien heeft de slak een mondholte. Hierin zit zijn radula: een soort rasptong, met kleine tandachtige structuren en een groot aantal randplaatjes. Bijna iedere groep slakken heeft weer een andere rasptong. Zo komt het dat slakken nagenoeg alle soorten voedsel kunnen eten. Er zijn maar enkele soorten slakken die er geen hebben. Met de radula schrapen de slakken kleine stukjes van bijvoorbeeld bladeren, vruchten of zeewier. En dat veroorzaakt dus die gaatjes in de bladeren in je tuin.

Kauwende darm

Vervolgens zuigt de slak het afgeraspte eten met zijn slokdarm (vergelijkbaar met een stofzuigerslang) de darmen in. Hierin zitten kauwplaatjes, vergelijkbaar met kiezen. De slak ‘kauwt’ zijn eten dus nog fijner in zijn darmen. Zo kan het eten goed verteerd worden. En wat hij niet gebruikt, poept de slak weer uit….

Zoals je kunt zien op de tekening, is het einde van de darm vlakbij zijn kop! Er is ook niet echt een andere plek, want alleen de kop en de kruipzool komen uit het huisje. Bij gevaar kan de slak zijn huisje sluiten met het deksel; nu maar hopen dat hij dan van de stress niet op zijn kop poept…

101 slimme vragen

Het eerste vragenboek van Kennislink is verschenen! Een boek met , ingestuurd door onze lezers, met antwoorden vanuit de wetenschap. In ‘Waarom worden mannen kaal?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg. Al onze vakgebieden komen er in aan bod, van biologie tot natuurkunde, taalwetenschap en geschiedenis. Voorbeelden van vragen:

  • Hoe dromen blinde mensen?
  • Groeit haar sneller in de zomer?
  • Waar hangt de iCloud?
  • Wanneer is het Nederlandse aardgas op?
  • Bestaat de G-spot?
  • Is arm zijn ongezond?

Hier kun je het boek bestellen.

En heb je zelf een nieuwe vraag? Stel hem hier

Een cover van het boek: waarom worden mannen kaal? 101 slimme vragen.

Het vragenboek van Kennislink verschijnt half mei.

Bertram & de Leeuw