Naar de content

Geslaagde proefboring gashydraat

Japan hoopt dat het de nieuwe energierevolutie wordt: gashydraat. Daarvan is naar schatting maar liefst twee keer meer beschikbaar dan de huidige olie-, kolen- en gasvoorraden. Japan slaagde er onlangs in om gashydraten vijftig kilometer buiten de kust te winnen. Het land wil binnen zes jaar een grootschalige productie opzetten.

Gashydraten, ook wel vuurijs of methaanhydraten, zitten onder de zeebodem. Ze hebben de structuur van ijs, maar als het smelt komt er methaan uit. Dat kan net zoals conventioneel gas gebruikt worden. Gashydraat heeft een lage temperatuur en staat onder grote druk. Daardoor is het ontzettend lastig om het te winnen. Pas deze maand lukte het Japan om tijdens een proefboring vijftig kilometer buiten de kust om vuurijs gecontroleerd naar boven te krijgen.

“De Japanners slaagden er in om de druk van de gashydraten wat te verlagen, waardoor gasbellen ontstaan. Daardoor gaan de gashydraten uit zichzelf naar de oppervlakte. Vervolgens is het eenvoudig om de gashydraten en het water te scheiden, omdat ze verschillende dichtheden hebben. Het is de Japanners gelukt om precies de juist druk en temperatuur te bepalen, zodat het gas niet te snel of te langzaam naar boven gaat”, zegt specialist op het gebied van gashydraten prof.dr. Pacelli Zitha (TU Delft).

Japan doet al jaren onderzoek naar gashydraten. Het land is grondstofarm en importeert daarom fossiele brandstoffen en produceert kernenergie. Maar daar wil het vanaf. Met name na de Fukushima-ramp is Japan op zoek naar alternatieve energiebronnen. De hoeveelheid gashydraten zijn gigantisch en daardoor een interessante optie voor het Aziatische land. Naar schatting is er twee keer zoveel van beschikbaar dan de huidige wereldwijde voorraad aan conventioneel gas en olie. Het is echter nog zeer onduidelijk of gashydraten overal op een veilige manier gewonnen kunnen worden.

Slimme oplossing

Toch verwacht Japan over zes jaar op grote schaal gashydraten te winnen en op die manier een energierevolutie te ontketenen. Specialisten maken de vergelijking met schaliegas in de Verenigde Staten, dat momenteel op grote schaal wordt gewonnen. Maar zover is het nog niet. Japan slaagde er alleen in een succesvolle proefboring te doen. De productietechnologie wordt nog onderzocht.

“Ze moeten de komende jaren bewijzen dat ze op grote schaal gashydraat kunnen winnen en verwerken. Vijftien jaar geleden dachten we überhaupt dat het niet mogelijk was om gecontroleerd gashydraten te winnen buiten het laboratorium. Door een slimme oplossing van de Japanners is dat nu wel mogelijk. Voor hetzelfde geld doen ze weer een slimme uitvinding om gashydraten veilig te produceren en verwerken”, aldus Zitha.