Naar de content

Een kijkje in de microwereld met je zelfgebouwde microscoop

Volg team Delft op weg naar de iGEM-competitie

Charlotte Koster

De wereld van de micro-organismen is voor velen onbekend. Het iGEM-team uit Delft laat zien dat iedereen er een glimp van kan opvangen met een goedkope, papieren microscoop.

Volg Team Delft

Wij, het iGEM-team van de TU Delft, willen het aantal bacteriesoorten vergroten dat onderzoekers mogen gebruiken. Dit proberen we te bereiken door aanpassingen te doen in cellen, de kleinste levende deeltjes. Momenteel kunnen wetenschappers maar enkele bacteriesoorten inzetten om eiwitten te laten maken voor onszelf, zoals de E.coli die insuline maakt als medicijn voor diabetespatiënten. Dit gebeurt door genen toe te voegen aan de bacterie. Dat kan niet bij alle bacteriën. Wij ontwikkelen een nieuwe methode waarmee we nog veel meer bacteriesoorten naar onze hand kunnen zetten. Dankzij ons project, Sci-Phi 29, hopen we dat in de toekomst nieuwe antibiotica wordt gevonden of efficiënter biobrandstof wordt produceerd.

In september werken we keihard aan onze experimenten om alles op tijd af te krijgen voor de jamboree in oktober in Boston (zie kader). Het is onze laatste volledige maand in het lab en er zijn belangrijke deadlines. Toch is het hoogtepunt van deze maand de microscopie-workshop die wij organiseren op 7 september, een historisch belangrijke dag voor de microscopie. Want op die dag, meer dan driehonderd jaar geleden schreef Antoni van Leeuwenhoek een brief over micro-organismen die hij had gezien met zijn zelfgemaakte microscopen.

Eigen bloedcellen zien

Met ons Sci-Phi 29-project willen we het aantal soorten micro-organismen die we kunnen inzetten voor de industrie en voor onderzoek vergroten. Voor we dat doel bereiken willen we mensen laten zien hoeveel er te ontdekken is in de microwereld. Daarbij maken we gebruik van laagdrempelige en goedkope doe-het-zelf microscopen.

We geven een workshop waarbij we samenwerken met Foldscope, een bedrijf dat papieren microscopen maakt voor maar twee euro. Een microscoop laat dingen groter lijken door het gebruik van meerdere lenzen die het licht op een bepaalde manier focussen, vergelijkbaar met de manier waarop een bril werkt. Hoe kleiner de dingen zijn die je wilt zien, hoe duurder de lenzen zijn die je nodig hebt. De goedkope Foldscopes hebben één lens die vastgeklikt zit in papier, in plaats van meerdere lenzen in een metalen stellage zoals je de microscopen uit het biologielokaal kent. Toch is de papieren versie sterk genoeg om je eigen rode bloedcellen of bacteriën te zien.

Een deelnemer maakt met zijn telefoon een foto van de microwereld door zijn zelfgemaakt microscoop heen.

Charlotte Koster

Verwonderd

Onze workshop is uitverkocht, dus het is een drukke boel. Al snel zit de ruimte vol met ouders met kinderen, onderzoekers en studenten. Tijdens de workshop leren wij de deelnemers hoe ze hun eigen papieren microscoop in elkaar zetten en gebruiken. Iedereen is verwonderd over de dingen die ze zien door hun microscoop. We bekijken nauwkeurig bloemblaadjes, haren, water uit de Delftse grachten, een poot van een mier en een vleugel van een mug.

Ons evenement is dubbel geslaagd. Het is leuk om te zien dat mensen inderdaad geïnspireerd zijn. Het geld dat we hebben opgehaald met de toegangskaartjes gebruiken we om Foldscopes te kopen voor scholen in India, zodat ook Indiase kinderen de microwereld kunnen ontdekken.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Delft door Sagarika Govindaraju en vertaald door teamlid Renée van der Winden

Het iGEM-team van Delft 2019. Boven v.l.n.r. Esther Hoogerwerf, Huyen My Nguyen, Weronika Hoska van Aken, Hafsa Akaouche, Sagarika Govindaraju, Renée van der Winden.
Onder v.l.n.r. Marco Valentim Becker, Mu-En Lu, Osman Esen, Dennis Kenbeek, Joel Clotet i Peretó.

Sunnie van de Werken
Eerdere blogs van iGEM Delft 2019: Blog 1. ‘Blij verrast hoor ik ook iGEM in het rijtje voorbij komen’ Blog 2. Eerste prijs voor Delfts team in Parijs Blog 3. ‘De meesten vinden bacteriën vooral vies’

Eerdere blogs van iGEM Delft 2019:

Het iGEM-team uit Delft en het iGEM-team uit Leiden schrijven maandelijks een blog voor biotechnolgie.nl.
Lees hier hoe het eraan toegaat bij het iGEM-team in Leiden.

ReactiesReageer