Naar de content

Drijvende kerncentrale voor afgelegen gebieden

OKBM

Een Russische scheepswerf bouwt de eerste drijvende kerncentrale, die naar verwachting in 2016 klaar zal zijn. Het is een slimme oplossing om zeer lastig toegankelijke plekken van elektriciteit te voorzien, maar brengt ook een hoger veiligheidsrisico met zich mee.

Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon schip, zoals vele anderen. Maar de ‘Akademik Lomonosov’ is een echte kerncentrale, die met het opwekken van zeventig megawatt een stad van twintigduizend inwoners van elektriciteit kan voorzien.

“Het grote voordeel is dat ontoegankelijke gebieden op deze manier toch elektriciteit krijgen. Het gaat om plekken waar het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk is om kerncentrales te bouwen, omdat het bijzonder lastig is de onderdelen voor een centrale aan te voeren. Ik vind het daarom een slimme oplossing om die gebieden toch van elektriciteit te voorzien. Ook is het een voordeel dat de reactor gebouwd wordt onder betere omstandigheden. Op een werf heb je minder last van variërende weersomstandigheden dan in de open lucht op het vaste land”, zegt Jan Leen Kloosterman van het Reactor Instituut Delft van de TU Delft. Op verzoek van Kennislink neemt hij de Akademik Lomonosov onder de loep.

Duikboot als kerncentrale

Al tientallen jaren zijn er plannen voor dit soort drijvende kerncentrales – onder meer door het bedrijf Westinghouse begin jaren zeventig – maar nog nooit werd er daadwerkelijk een gebouwd. Onlangs presenteerde het Franse bedrijf DCNS een nog innovatiever plan: de duikboot Flexblue met een kerncentrale. Een drijvende kerncentrale wordt aantrekkelijker door de stijgende prijzen van olie, kolen en gas. Daarnaast geeft Rusland aan dat een aantal afgelegen gebieden niet verder kan groeien door de beperkte elektriciteitsvoorziening.

Nucleaire energie op schepen is niet helemaal nieuw. Momenteel bestaan al atoomijsbrekers en –onderzeeërs. “Zij maken gebruik van kernenergie bij de voortstuwing. Op de Akademik Lomonosov wordt het alleen gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Dat is eigenlijk eenvoudiger, omdat dan continu wordt geleverd. Bij duikboten en ijsbrekers is namelijk ook piekvermogen nodig, bijvoorbeeld om dikke ijsschotsen te breken.”

De drijvende centrale gebruikt de opgewekte elektriciteit zelf niet voor de voortstuwing. Het heeft namelijk geen motor. Het is in wezen een groot drijvend platform (poton), dat door sleepboten wordt verplaatst. Dat is de goedkoopste oplossing, omdat de centrale daarna jaren lang op dezelfde plaats blijft liggen.

Aan boord van de Akademik Lomonosov komt een drukwaterreactor. Daarbij wordt door een kernreactie water aan de kook gebracht, dat een turbine aandrijft en vervolgens elektriciteit opwekt. Dat is vergelijkbaar met het proces in de kerncentrale van Borssele.

Overhead & veiligheid

Het grote nadeel van een drijvende kerncentrale is echter het veiligheidsrisico. “Mijn eerste indruk is dat het gevaarlijker is dan een vaste kernreactor. Iets dat drijft kan tot zinken gebracht worden.” Er is nog niet naar buiten gebracht hoe de Akademik Lomonosov beveiligd wordt. “Daar bedenken ze vast slimme oplossingen voor, maar een drijvende centrale zorgt wel voor een hoger risico in vergelijking met een op het vaste land.”

Atoomijsbreker Jamal.

Wofratz

Ook de personeelskosten zullen heel hoog zijn. Aan boord zijn straks 69 mensen nodig om de centrale draaiende te houden. “Dat is per eenheid vermogen een factor 2 hoger dan in een kerncentrale op land. Daardoor werkt het schip met hogere personeelskosten.”

In 2016 wordt de 144 meter lange en 30 meter brede centrale in Viljoetsjinsk in gebruik genomen. Ook andere landen toonden al interesse. “Ik denk dat een drijvende kerncentrale ook elders goed toepasbaar is. Bijvoorbeeld in landen met veel eilanden, zoals Indonesië, die op deze manier toch van elektriciteit worden voorzien.”

Bronnen:

Simpson, J., Nuclear power from underseas to outer space (La Grange Park 1994).

Website en brochure van OKBM Afrikantov, de ontwerper van de kernreactor.

Yirka, B. Russians to deploy floating nuclear power plant op phys.rog

ReactiesReageer