Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Don’t forget the bigger picture

USAID Africa Bureau, via CC 0

That dent you’ve made [in the boundary of human knowledge] is called a Ph.D.” is de opbeurende gedachte in dit filmpje van wiskundige blogger Matt Might. Meteen daarna komt de relativering: “Allright, I made it – so now what?”.

2 juni 2014

Fancy term
Ik ben er nog niet, sterker nog: ik ben pas op ongeveer een kwart van de weg naar mijn PhD (de fancy Engelse term voor gepromoveerd zijn en de internationale variant van “dr.” voor je naam mogen zetten). Mijn onderzoek naar hoge bloeddruk gerelateerde aandoeningen in de zwangerschap is in september 2013 van start gegaan, en zal ongeveer drie jaar duren. In deze periode wil ik, samen met een team van mede-onderzoekers, uitvinden of we kunnen voorspellen of vrouwen hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging krijgen. En of we het risico hierop kunnen verlagen. Deze onderzoeken vinden voornamelijk plaats in Ghana.

Moedersterfte
In mijn onderzoek kijk ik dus naar manieren om de zorg aan zwangere vrouwen te verbeteren. Hierdoor kan ik twee vakgebieden waar ik interesse in heb combineren: geneeskunde en epidemiologie, en bovendien een bijdrage leveren aan het verminderen van moedersterfte wereldwijd. Jaarlijks sterven er bijna 300.000 vrouwen in de wereld tijdens de zwangerschap, oftewel wel 775 vrouwen per dag. Hoge bloeddruk gerelateerde aandoeningen komen op een tweede plek van voornaamste oorzaak hiervan met 14%.

Dagelijks werk
Wat ik via deze blog wil doen, is jullie introduceren in mijn dagelijkse werk als onderzoeker, en een kijkje geven in de wereld van medisch onderzoek en Global Health. Je zult dus blog posts tegenkomen over mijn onderzoek en ervaring in het proces van onderzoek doen: zoals het schrijven van artikelen, begeleiden van wetenschapsstages van studenten en bijwonen van congressen. Andere blogs zullen gaan over interessante nieuwsberichten die ik met jullie wil delen.

Improvisatie dans
En wat dacht je van een blog over de relatie tussen moderne improvisatie dans en mijn onderzoek? Sommige blogs zullen over zaken gaan die in eerste instantie niets met onderzoek te maken lijken te hebben. Want, zoals Matt Might in zijn filmpje zei: don’t forget the bigger picture. Wetenschap is meer dan een ivoren toren, en juist verbonden met de maatschappij!

Wil je meer weten over moedersterfte in de wereld? Dit is een recent onderzoek dat is gepubliceerd in de Lancet, een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke bladen.

ReactiesReageer