Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Deze tip zorgt ervoor dat jij voortaan sneller antwoord krijgt op je vraag

Giphy.com

Wanneer jij je vrienden vraagt wat jullie dit weekend gaan doen, lijkt het soms wel uren te duren voor je vraag beantwoord wordt. Hoe dat sneller kan? Gebruik je hoofd en handen.

13 september 2017

Tijdens mijn bacheloropleiding Nederlandse Taal en Cultuur werkte ik als student-assistent bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek, in een onderzoeksgroep die zich vooral bezighield met taal en cognitie. Drie wetenschappers, Judith Holler, Kobin Kendrick, en Steve Levinson, onderzochten daar hoe mensen in natuurlijke situaties met elkaar communiceerden.

Drie mensen kwamen daarvoor samen naar het lab en voerden daar een gesprek van ongeveer twintig minuten. De deelnemers kregen ook speciale brillen op waarmee hun oogbewegingen te volgen waren, en Judith, Kobin en Steve filmden de mensen om later hun gesprekken en lichamelijke bewegingen te analyseren. En daar zijn nu de resultaten van!

Visuele communicatie

Judith en haar collega’s kwamen erachter dat er veel vraag-antwoord reeksen in de gesprekken te ontdekken waren. Wist je bijvoorbeeld dat de overgang tussen een vraag en antwoord al binnen 200 milliseconden gebeurt? Dat is ongelooflijk snel! In die tijd moet een luisteraar dus een zin begrijpen, een antwoord bedenken, en beginnen met spreken! Wat opviel was dat er vaak veel visuele communicatie tijdens deze vragen gebruikt werd, zoals handbewegingen of hoofdbewegingen.

En wat bleek? Die visuele cues zorgden er zelfs voor dat vragen nog sneller beantwoord werden!
Maar hoe kan het dan dat die hand- en hoofdbewegingen helpen om gesprekken sneller te laten gaan? Judith en haar collega’s denken dat handbewegingen en andere visuele cues je gesprekspartners er op attent maken dat het bijna hun beurt is om te antwoorden, en de handbewegingen kunnen ook extra context geven over de vraag die gesteld wordt. Dat betekent dus dat hand- en hoofdbewegingen kunnen helpen om een boodschap sneller te verwerken, of te voorspellen wat een spreker zal zeggen.

Hoe doe je dat nu in de praktijk?

Wil jij dus sneller een antwoord op je vragen? Laat dan je lichaamstaal spreken! Dat kunnen je doen door verschillende bewegingen te maken met je handen en hoofd, zoals een iconisch gebaar dat iets uitbeeldt (bijvoorbeeld als je iemand vraagt ‘Wil je iets te drinken’, en je dan een drinkgebaar maakt waarbij je hand een glas uitbeeldt dat je naar je mond brengt), maar ook wijsbewegingen naar objecten, of knikjes met je hoofd. Wil jij meer lezen over dit onderzoek? Het artikel (in het Engels) is hier te vinden.

ReactiesReageer