Je leest:

De spijker en andere coole uitvindingen

De spijker en andere coole uitvindingen

Recensie van Een wereld vol ontdekkingen

Auteur: | 14 november 2018

In het prachtig vormgegeven kinderboek ‘Een wereld vol ontdekkingen’ leer je van alles over fantastische uitvindingen die je (bijna) overal om je heen tegenkomt.

Lemniscaat

Wie denkt er bij ‘uitvindingen die de wereld veranderden’ aan de spijker? Aan papier? Of de wc? James Brown en Richard Platt doen dat wel en dat maakt hun prachtig vormgegeven en geïllustreerde boek ‘Een wereld van ontdekkingen’ een feest om te lezen en te bekijken.

Natuurlijk komen ook de meer bekende uitvindingen zoals elektriciteit, de telefoon of de computerchip aan bod, maar de afwisseling met veel oudere zaken die nog steeds zo belangrijk zijn in ons dagelijks leven maakt dit boek extra interessant. Denk maar aan de uitvinding van geld, lenzen of het wiel.

Iedere uitvinding wordt op twee manieren beschreven – in tekst met een steeds een paar grappige of bijzondere weetjes als extraatje en in een fantastische illustratie. Die illustratie geeft een helder uitleg van de uitvinding, maar licht er soms een specifiek voorbeeld uit of vertelt nog weer een ander aspect dat met de uitvinding te maken heeft.

Zo lezen we in het hoofdstuk over explosieven meer over vuurwerk. De ontdekking van het pokkenvaccin door Edward Jenner is als een strip weergegeven bij het hoofdstuk over immunisatie. En bij het hoofdstuk over het internet zie je in de illustratie hoe dat werkt via onderzeese communicatiekabels.

De uitleg in zowel de tekst als de illustraties is technisch behoorlijk op niveau en vraagt dat een kind goed kan lezen. Maar samen lezen kan natuurlijk ook. Dat is voor de ouder geen straf en zal waarschijnlijk zelfs heel leerzaam zijn. Tenzij je natuurlijk al precies weet hoe de maaidorser werkt.

Meer kinderboeken over wetenschap

Voor de feestdagen van 2018 recenseren de redacteuren van NEMO Kennislink een groot aantal kinderboeken met een wetenschappelijk tintje voor in de schoen of onder de kerstboom. Lees hier alle recensies.

Een wereld vol ontdekkingen

Tekst: James Brown Illustraties: Richard Platt Vertaling: Jesse Goossens Uitgever: Lemniscaat ISBN: 978 90 477 1066 0, 64 pagina’s, €19,95

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 november 2018

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.