Naar de content

De moeilijkheid met homoseksualiteit

Hoeveel procent van de mensen is nou eigenlijk homo, bi of hetero?

Oké, als je een man bent die zijn hele leven alleen maar gevreeën heeft met andere mannen, nooit fantaseert over seks met vrouwen en de afgelopen zes maanden nog het bed heeft gedeeld met een fijne minnaar, dan is het duidelijk: je bent homo. Maar in welk hokje pas je als je verkering hebt met een vrouw, in je puberteit ooit sliep met een man, en daar nog wel eens verlangend aan terugdenkt?

Mensen laten zich maar moeilijk in hokjes vangen. Daarom is het ook zo lastig om de vraag te beantwoorden hoeveel mensen er nu eigenlijk homoseksueel zijn. In de bovenstaande graphic hebben we gekozen om als maatstaf te nemen of iemand ooit seks heeft gehad met a) alleen mensen van zijn eigen geslacht (dan ben je dus homo of lesbisch), b) alleen van het andere geslacht (dan ben je hetero) of c) allebei (dan ben je bi). Wat dan vooral opvalt is dat exclusieve homoseksualiteit (optie a) zeldzaam is, en biseksualiteit juist vrij veel voorkomt.

Opvallend detail: als je mannen vraagt tot welk geslacht ze zich aangetrokken voelen, dan komen hun antwoorden goed overeen met deze ‘ooit gedaan’-cijfers. Maar bij vrouwen niet. Van alle vrouwen die zich aangetrokken voelen tot andere vrouwen, heeft maar de helft ook lesbische seks gehad.

Mijn identiteit is de afgelopen tijd…

Maar als je mensen vraagt naar hun seksuele identiteit verschijnt een heel ander beeld. Slechts iets meer dan 3% van de mannen en vrouwen ‘voelt’ zich bi. Het lijkt erop dat veruit de meeste mensen die hebben gevreeën met beide seksen uiteindelijk kiezen voor een homo-identiteit of een hetero-identiteit. Als je kijkt naar identiteit, is ruim 90% van de mannen en vrouwen hetero, en slechts 2,6% van de vrouwen en zo’n 4% van de mannen bi.

Die identiteitscijfers komen trouwens erg overeen met de resultaten die je krijgt als je mensen vraagt naar hun seksleven in de afgelopen zes maanden: deden ze het recentelijk met mannen, vrouwen of beide? Zou onze seksuele identiteit samenhangen met wat we de afgelopen tijd zoal tussen de lakens uitspookten?

Niet zwart-wit

Hoe het ook zit met seks (ooit of recent) en aantrekkingskracht en identiteit, één ding wordt duidelijk als we kijken naar de cijfers rondom homoseksualiteit: als het gaat om voorkeur is de wereld niet zwart-wit, maar regenboogkleurig.

Meer weten?

Dit artikel en de infographic zijn gebaseerd op cijfers van de Rutgers Nisso Groep. Je kunt deze cijfers hier zelf bekijken.

Meer weten over de (hersen)wetenschappelijke theorieën achter de vraag waarom de een homo is en de ander hetero of bi, lees je in het artikel Ieder brein is bi. Op Kennislink staat ook een artikel over Het lesbische brein.