Je leest:

De ‘Beautiful Mind’ is niet meer

De ‘Beautiful Mind’ is niet meer

Nobelprijswinnaar John Nash en zijn vrouw komen om bij een auto-ongeluk

Auteur: | 26 mei 2015

Een vreemde gril van het noodlot: John Nash en zijn vrouw Alicia kwamen net terug uit Noorwegen, waar Nash de Abelprijs in ontvangst nam. De taxi van het vliegveld terug naar huis kwam bij een inhaalmanoeuvre frontaal in botsing met een tegenligger, wat Nash en zijn vrouw fataal werd.

h3. John Forbes Nash jr., h3. 13 juni 1928 – 23 mei 2015. bq. Mijn start als een wettelijk erkend individu vond plaats op 13 juni 1928 in Bluefield, West Virginia, in het Bluefield Sanitarium, een ziekenhuis dat niet meer bestaat. Uiteraard heb ik geen bewuste herinneringen aan de eerste twee of drie jaar van mijn leven na de geboorte. (En ook vermoed je, psychologisch bekeken, dat je vroegste herinneringen ‘herinneringen aan herinneringen’ zijn geworden, en vergelijkbaar zijn met folkloristische anekdotes die vertellers en luisteraars van generatie op generatie aan elkaar doorgeven. (Het begin van Nash’s autobiografie op de website van het Nobelprijscommitee)
nobelprize.org

Weinig wiskundigen zijn beroemd bij het brede publiek, maar dat geldt ontegenzeggelijk wel voor John Nash. Over zijn leven verscheen in 2001 de Holllywoodfilm A Beautiful Mind. Nash ontving in 1994 de Nobelprijs voor de economie, voor zijn ontdekking van het Nash-evenwicht in de speltheorie . Een Nash-evenwicht is een situatie waarin twee tegenstrevers elkaar gevangen houden in een strategie die voor geen van beiden een optimaal resultaat oplevert, maar waar ze evenmin van af kunnen wijken, omdat de ander dan profiteert. Dit principe leverde een heel nieuwe kijk op allerlei situaties in de economie en de psychologie op, en veel inspiratie voor verder onderzoek.

Rond zijn dertigste kreeg Nash steeds meer last van psychoses. De daaropvolgende dertig jaar werd hij met tussenpozen gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek, hoewel hij tussendoor soms nog tot wiskundig werk van hoog niveau in staat bleek. De afgelopen twintig jaar leidde Nash en min of meer normaal leven, maar volgens eigen zeggen was hij niet meer tot origineel wiskundig werk in staat.

Samen met Louis Nirenberg kreeg Nash in 2015 de Abelprijs (de onofficiële ‘Nobelprijs’ voor de wiskunde) voor baanbrekend werk op een heel ander terrein dan de speltheorie, namelijk de theorie van de partiële differentiaalvergelijkingen. Daarmee is Nash de enige persoon op de wereld die zowel een Nobel- als Abelprijs gewonnen heeft.

Aan zijn veelbewogen leven is nu, een paar dagen voor zijn 87-ste verjaardag, een dramatisch einde gekomen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 mei 2015

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.