Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Criminele vingers?

Liza Cornet voor NEMO Kennislink

Steek je rechterhand uit, de handpalm naar boven. Kijk nu naar je wijsvinger en naar je ringvinger. Is je ringvinger langer dan je wijsvinger? Dan heb je volgens wetenschappelijke studies een grotere kans om je agressief te gedragen.

Hoe zit dat? Zegt de lengte van deze vingers echt iets over agressief gedrag? Lang geleden was het populaire wetenschap. Maar inmiddels is het idee omstreden dat er een relatie zou bestaan tussen fysieke kenmerken- zoals laagstaande oren of een haviksneus- en antisociaal gedrag. Toch zijn er moderne studies die laten zien dat bepaalde fysieke kenmerken samenhangen met agressie, zoals de verhouding tussen de ringvinger en de wijsvinger.

Zwakke relatie
In 2011 werd hier uitgebreid onderzoek naar gedaan door Hönekopp en Watson. Uit hun overzichtsstudie op basis van bijna veertig studies blijkt dat een langere ringvinger ten opzichte van de wijsvinger samenhangt met agressief gedrag bij mannen. Maar voorzichtigheid is geboden, want hoewel de meeste studies het verband met de lange ringvinger en agressief gedrag vinden, is het wel een zwakke relatie. Bovendien blijkt er bij vrouwen helemaal geen relatie te zijn tussen vingerlengte en agressie.

Testosteron
Waar komt het idee vandaan dat onze vingerlengtes iets zeggen over ons gedrag? Dat zit zo: al in de baarmoeder wordt de verhouding van onze vingers ten opzichte van elkaar bepaald. Deze verhouding blijkt onze hele leven redelijk constant te zijn. De lengte van de ringvinger wordt in de baarmoeder onder andere bepaald door testosteron, een hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met agressief gedrag. Al met al zou je dus kunnen zeggen dat de lengte van je ringvinger iets zegt over hoeveel testosteron je hebt gehad van je moeder tijdens de zwangerschap.

Helaas is het wetenschappelijk bewijs te zwak om te kunnen voorspellen of kinderen met een relatief lange ringvinger later agressief gedrag gaan vertonen. Maar het is in ieder geval een leuk weetje voor op een feestje!

ReactiesReageer