Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Buslijnen en dienstplicht

Mijn eerste week in Parijs

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Afgelopen weekend nam ik de Thalys naar Parijs, om daar tot het einde van het jaar onderzoek te doen. Dit is hoe mijn eerste week eruitzag.

Maandag

Mijn eerste dag! Ik ga onderzoek doen bij ‘Microsoft research – Inria’, een onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Gelukkig kon ik het gebouw waar ik naartoe moet goed vinden met de metro en de bus. Het gebouw waar ik zit is erg mooi: met klimop die aan de binnenkant groeit en een glazen dak.

Tijdens de lunch blijkt dat er hier wel meer promovendi zijn die een tijdelijke stage in Parijs doen. Een van die andere promovendi heeft wel een heel bekend gezicht. Na een tijdje gepraat te hebben, blijkt dat we elkaar vorig jaar al een keer op een conferentie in Eindhoven ontmoet hebben. Drie anderen vertellen me dan de namen van mijn collega’s uit Eindhoven die zij ooit op andere conferenties ontmoetten. De wereld is klein!

Ik doe onderzoek bij ‘Microsoft research – Inria’, een onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Parijs.

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Dinsdag

Het belooft veel goeds dat mijn eerste dag zo goed verlopen is, dus op naar de tweede dag! Eerst met de metro, en dan weer met de bus. Na een tijdje herken ik de busroute van gisteren toch niet meer zo goed. In mijn allerbeste Frans vraag ik dus of we al in de buurt van mijn halte zijn. ‘Nee, deze bus gaat daar helemaal niet naartoe…’ Blijkbaar kunnen in Parijs buslijnen met dezelfde naam verschillende routes in dezelfde richting nemen. Weer wat geleerd! Na twee andere bussen terug genomen te hebben, kom ik uiteindelijk gelukkig aan waar ik moet zijn.

Woensdag

Gelukkig snap ik nu wel hoe het bussysteem precies werkt, en begin ik al wat gewend te raken. Een onderzoeker geeft vandaag een praatje over hoe jouw mobiele telefoon weet of hij binnen of buiten is. Je telefoon kan dan energie kan besparen door bijvoorbeeld wifi automatisch uit te zetten als je buiten bent. Interessant!

Een Franse barbecue om te vieren dat de vakantie voorbij is. Om twaalf uur!

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Donderdag

Een barbecue om te vieren dat de vakantie voorbij is. Iedereen brengt wat lekkers mee, en daarnaast is er een grote barbecue. Ik denk dat dit de eerste keer is dat ik zo vroeg op de dag gebarbecued heb (12 uur), maar het is zeker voor herhaling vatbaar!

Van een Franse promovendus hoor ik dat iedere student op deze universiteit een jaar dienstplicht moet doen voor hij of zij aan zijn studie mag beginnen. Ik vraag daarop meteen waarom studenten dan überhaupt aan deze universiteit willen studeren. Dat wordt snel duidelijk: hij vertelt me dat studenten tijdens hun hele studie gratis op de campus wonen en 800 euro per maand als beurs krijgen van het ministerie van defensie. Dat jaar dienstplicht wordt dan toch al een stuk aantrekkelijker…

Vrijdag

Na weer een lange werkdag zit de eerste week erop! Nu een weekend Parijs verkennen. De volgende keer meer over wat voor onderzoek ik hier precies doe.

ReactiesReageer