Je leest:

Betere bier- en waterkwaliteit dankzij nieuwe sensor

Betere bier- en waterkwaliteit dankzij nieuwe sensor

Sensor gaat ook na of leidingen aan vervanging toe zijn

Auteur: | 28 november 2014

Hoeveel alcohol zit er precies in het net gebrouwen bier? Hoe schoon is het drinkwater? Een nieuwe sensor, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, geeft razendsnel en zorgvuldig antwoorden op dat soort vragen. Daardoor weten bedrijven niet alleen hoe het met de kwaliteit gesteld is, maar ook of ze leidingen moeten vervangen.

Deze sensor gaat na hoeveel alcohol er in bier en wijn zit en hoe schoon het water is.
Natalia Hoog

Om het biertje of wijntje dat je ’s avonds drinkt zo lekker te maken, is het belangrijk om precies te weten hoeveel alcohol er in zit. Nu nog wordt dat vaak via een vrij omslachtige manier bepaald, bijvoorbeeld door een monster af te nemen en die te testen. Het kan ook veel sneller en eenvoudiger, dankzij een uitvinding die Natalia Hoog ontwikkelde tijdens haar onderzoek bij de Universiteit Twente en het bedrijf EasyMeasure. Met de door haar gemaakte sensor stelde ze al accuraat vast hoeveel alcohol er in een fles Russische wodka zat.

Bacteriegroei

Daarnaast geeft de sensor ook weer of er sprake is van corrosie in leidingen. Dat is ontzettend handig voor een waterleidingbedrijf. “Bovendien merkt de sensor op wanneer er bacteriegroei is. Daardoor weten bedrijven wanneer ze een leiding moeten vervangen. Neem het water in Friesland. Dat heeft een gelige kleur. Het is onschadelijk maar het wordt er toch uitgehaald met behulp van vrij kostbare onderdelen, waar bacteriën soms aan kleven. Deze sensor gaat na wanneer zo’n onderdeel vervangen dient te worden”, zegt Hoog, die onlangs promoveerde op haar onderzoek. “Dat bespaart natuurlijk geld wanneer dat pas veel later hoeft, dan eerder werd gedacht.”

Hoeveel alcohol zit in dit bier?

De bestaande leiding kan eenvoudig worden aangesloten op de sensor, die bestaat uit een stukje pijp met elektronica er in en een opening heeft voor een in- en uitgaande leiding. “Wanneer de vloeistof er doorheen gaat, meet een antenne de opslag en het verlies van energie van de materialen binnenin de sensor. Stel dat er eerst puur water door stroomt en daarna komen er gecorrodeerde deeltjes bij, omdat een stuk van de leiding roest. Dan meet de sensor dat de eigenschappen van de gecorrodeerde deeltjes anders is dan van het heldere water. Het signaal verandert. Vervolgens geeft de sensor die informatie door en weten we de samenstelling van de vloeistof.”

Het systeem werd al succesvol getest bij Waterbedrijf Vitens in Spannenburg. Op dit moment werkt Hoog aan het prototype dan januari 2015 klaar moet zijn. Waarschijnlijk brengt het Wetsus spin-off bedrijf Smart Frequencies de sensor later dat jaar op de markt brengt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 november 2014

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.