Naar de content

Abortus via internet blijkt veilig en effectief

Een zwart-wit schilderij van een vrouw en een man die vechten.
Een zwart-wit schilderij van een vrouw en een man die vechten.
Flickr.com, Denis Bocquet via CC BY 2.0

In Ierland is abortus streng verboden. Organisaties helpen vrouwen in een vroeg stadium van de zwangerschap via internet aan abortuspillen. Die methode is veilig en effectief, blijkt uit een Amerikaanse studie.

In Ierland gelden strenge abortuswetten, omdat de rechten van het ongeboren kind gelijk zijn gesteld aan de rechten van de moeder. Sinds 2013 wordt abortus heel mondjesmaat toegestaan en eigenlijk alleen als de moeder in direct levensgevaar verkeert, bijvoorbeeld vanwege medische complicaties of een zeer hoog risico op zelfdoding.

Via hulporganisatie Women on Web kunnen Ierse vrouwen in een vroeg stadium van de zwangerschap (tot een zwangerschapsduur van ongeveer negen weken) online abortuspillen bestellen. Wetenschappers van de Amerikaanse Princeton University en University of Texas namen contact op met duizend vrouwen die in de afgelopen drie jaar op deze manier thuis een abortus uitvoerden. Hun resultaten werden vorige week gepubliceerd in het blad British Medical Journal (BMJ).

Bijna 95 procent van de vrouwen gaf aan dat de abortus geslaagd was. Slechts weinig vrouwen kregen na het gebruik van de medicijnen complicaties. 9,3 procent van de vrouwen kreeg klachten waarbij medische hulp geadviseerd werd. In 95 procent van deze gevallen ging de vrouw ook daadwerkelijk naar een arts. Het aanbieden van een abortusbehandeling via internet is effectief en veilig, concluderen de onderzoekers.

Groot probleem

Gunilla Kleiverda, gynaecoloog in het Flevo-ziekenhuis in Almere, sluit zich daar helemaal bij aan. Als bestuursvoorzitter bij Women on Waves komt ze zelf regelmatig in actie om vrouwen die een abortus nodig hebben te helpen. Zo voer ze bijvoorbeeld mee op de ‘abortusboot’, waar vrouwen die maximaal zestien dagen te laat zijn met menstrueren een overtijdbehandeling kunnen krijgen.

“Met zo’n actie kunnen we steeds maar een minimale hoeveelheid vrouwen helpen”, vertelt Kleiverda. “Via een online consult wordt abortus nog veel breder toegankelijk.” En dat is volgens Kleiverda geen overbodige luxe. “Internationaal is het ontbreken van een veilige manier van abortus nog steeds een groot probleem. En niet alleen in Afrika of in Zuid-Amerika. Ook in Europa zijn landen waar een abortus niet of nauwelijks beschikbaar is: Ierland, Polen en Malta bijvoorbeeld.”

Beveiligde bunkers

Volgens Ruut Veenhoven, socioloog aan de Erasmus Universiteit, komt dit doordat weerstand tegen abortus een symbool is geworden. “Er zijn in de moderne samenleving steeds meer zaken waar religieuze mensen moeite mee hebben, maar waar ze niet goed tegen kunnen protesteren. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds minder mensen die bidden voor het eten. Abortus is nu juist iets waar wel makkelijk tegen te protesteren valt. Je kunt er tegen zijn en roepen dat het moord is. In feite zadel je anderen dan op met jouw moraal en dat kan veel schade aanrichten.”

Ook Kleiverda merkt op dat er in sommige landen een sterke anti-abortuslobby gaande is. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, is de discussie omtrent abortus inmiddels zo hoog opgelaaid dat abortusklinieken een soort beveiligde bunkers zijn geworden. “Artsen worden beticht van valse voorlichting, ze worden bedreigd en in extreme gevallen zelfs doodgeschoten”, vertelt Kleiverda. “Abortus wordt meer en meer ontoegankelijk, omdat klinieken worden gesloten.”

Een foetus van 10 weken.

Kliniek versus het internet
Zorg via internet is nog niet heel gewoon, maar waarom eigenlijk niet? “Een online abortusbehandeling verschilt in wezen niet veel van een behandeling in een abortuskliniek”, stelt Kleiverda. “De vragen die een arts in de abortuskliniek stelt, stellen we online ook. Dat zijn vragen over de zwangerschapsduur, de algehele gezondheid van de vrouw en of er geen alternatieven zijn. Verder is het vooral veel voorlichting. Over de werking van de medicijnen, over eventuele complicaties en over het voorkomen van een nieuwe zwangerschap na de abortus. Dit kan allemaal ook prima online.”

Wikimedia Commons, drsuparna via CC BY-SA 2.0

In zulke gevallen loont het de moeite om na te denken over een online service. Kleiverda denkt dat een abortusbehandeling via internet een geweldige manier is om vrouwen te helpen, ook in landen waar abortus wel legaal, maar steeds slechter bereikbaar is. “Met voldoende voorlichting moet je het vertrouwen hebben dat vrouwen hierin zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Je ziet ook in de BMJ-studie dat dit goed gaat. Als vrouwen klachten krijgen, gaan ze echt wel naar een arts. En bij een miskraam, of die nou opgewekt is of niet, is een arts verplicht te helpen.”

Via de huisarts

Volgens Kleiverda is er in Nederland, waar abortus wel geaccepteerd is, weinig reden om online een abortusbehandeling aan te bieden. Of toch wel? “Ook hier is er soms protest voor de deur van abortusklinieken of gaan betogers vervelende discussies aan met vrouwen die naar binnen willen. De morning-afterpil kun je gewoon bij de drogist kopen, dus waarom zou je geen abortuspillen online mogen kopen?”

Veenhoven is hierin iets voorzichtiger. “Een online abortusbehandeling is niet ideaal, omdat er geen direct contact is tussen arts en patiënt. Gelukkig kan het wel in geval van nood, maar ik zou het zeker niet bevorderen. Het zijn vaak jonge meisjes die kiezen voor een abortus en die wil je niet het internet op jagen.”

Dat zal ook niet snel gebeuren, want in Nederland is het verboden om zorg te bieden via internet. Op dit moment is een abortus alleen mogelijk via een abortuskliniek. Om een abortus te mogen uitvoeren, is namelijk een speciale vergunning nodig. Verschillende partijen zijn bezig om te kijken of een vroege abortus met medicijnen ook via de huisarts geregeld kan worden. Dat zou een prima oplossing zijn want, zo zegt Veenhoven: “Hoe gewoner je het maakt, hoe minder de problemen met verwerking en hoe kleiner de kans op herhaling.”

Bron:

Abigail Aiken e.a. Self reported outcomes and adverse events after medical abortion through online telemedicine: population based study in the Republic of Ireland and Northern Ireland BMJ, 16 mei 2017 (online), doi:https://doi.org/10.1136/bmj.j2011

ReactiesReageer