Polis: hoe werkt het?

Laat je stem horen over het aanpassen van embryo-DNA

Bij Polis stem je op stellingen. Er zijn drie opties om aan te klikken: eens, oneens of je slaat hem over (omdat je het lastig vindt of je weet het gewoon even niet). Je kunt ook zelf een nieuwe stelling invoeren die – na goedkeuring – vervolgens meegaat met alle andere stellingen. Voor goedkeuring moet een stelling iets nieuws toevoegen en eenduidig zijn. Er zit geen limiet aan het aantal stellingen. Je hoeft echter niet op alle stellingen te reageren: als je na tien keuzes wel klaar bent, stop je gewoon.

De stellingen worden getoond op een semi-willekeurige volgorde. Een deel van de volgorde is willekeurig en een ander deel vindt plaats op basis van een waardesysteem. Dat doet Polis op drie niveaus: nieuwe stellingen krijgen extra waarde mee zodat ze een kans krijgen om mee te gaan in het stemgedrag, en hij geeft waarde aan stellingen waardoor deelnemers in groepen ingedeeld kunnen worden. Dus: als er een stelling is waar groepen het duidelijk niet over eens zijn, komt die stelling eerder naar voren omdat Polis veel aan die output heeft. Als laatste geeft hij heeft ook veel waarde aan stellingen waar veel mensen het juist over eens zijn. Zo zorgt Polis ervoor dat mensen die maar een paar minuten komen stemmen, wel precies stemmen op de stellingen waar de meeste conclusies aan te verbinden zijn vanuit de data.

Polis wereldwijd

Polis wordt wereldwijd gebruikt door overheden, academici, onafhankelijke media en burgers en is volledig open source. Van democratische vraagstukken in Taiwan en klimaatdiscussies in Oostenrijk tot jongerenissues in Pakistan en lokale, hete hangijzers in het Amerikaanse Kentucky: Polis wordt op veel plekken ingezet om maatschappelijke vraagstukken te ondersteunen, dialoog tussen grote groepen mensen te stimuleren en inzicht te krijgen in consensus en mogelijk draagvlak. In Nederland is de tool onder andere al gebruikt door verschillende gemeentes zoals die van Amsterdam, en Groningen, en door de Stichting Netwerk Democratie en Democratie in Actie.

Jouw feedback is welkom

Deze tool zit nog in een pilotperiode waarin het gebruik wordt getest en verbeterd: jouw feedback is dus van harte welkom! Heb je vragen of opmerkingen over Polis, stuur een mailtje naar Eef Grob.

De tool zoals deze gebruikt wordt door lezers van NEMO Kennislink valt onder de privacy- en servicevoorwaarden van Polis.

Lees ook het interview met ontwerper Bertrand Burgers over deze tool.

Breng je stem uit: