Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijkt
Niet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Niet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Nederland reserveert 912 miljoen euro voor de Einstein Telescope. Met proefboringen prikken wetenschappers in de Zuid-Limburgse bodem om te zien waar het immense ondergrondse laboratorium past.
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
Naar aanleiding van de invasie in Oekraïne schort CERN de ‘Observator’-status van Rusland op en zal de internationale deeltjesversneller voorlopig ook geen nieuwe samenwerkingsverbanden met Russische onderzoeksinstituten aangaan.
Het ogenschijnlijk meest onzichtbare object in het heelal is zichtbaar gemaakt. Wetenschappers hebben voor het eerst een beeld gemaakt van een zwart gat.
Onderzoek naar de hersenen van ruimtevaarders staat nog in de kinderschoenen. Maar de eerste resultaten laten zien dat de hersenen van astronauten veranderen.
Er is geen sluitende verklaring voor de spiraalarmen in sterrenstelsels zoals de Melkweg. Astronomen testten nu met succes de theorie die stelt dat de armen golven van opeengepakte sterren zijn. Door de zwaartekracht deinen ze door de sterrenstelsels heen.
De eerste detectie van zwaartekrachtgolven in 2015 leverde twee jaar later al een Nobelprijs op. Toch was de aanloop naar de spectaculaire ontdekking lang, zo vertelt prijswinnaar Barry Barish.
In een laboratorium nabij Membach meet men aardbevingsgolven en zwaartekrachtsvariaties. Sinds 18 september 2017 wordt hier dagelijks een nieuw wereldrecord gevestigd.
De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2017 gaat naar Rainer Weiss, Kip Thorne en Barry Barish voor hun bijdrage aan de LIGO-detector. Twee jaar geleden ontdekte LIGO voor het eerst zwaartekrachtgolven.
Iedereen kent de zwaartekracht, die ervoor zorgt dat we met beide benen op de grond blijven staan. Hoe bekend het ook mag zijn, natuurkundigen worstelen er al eeuwen mee. Wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout schreef er een uitstekend boek over.
De twee LIGO-detecoren in de VS én de Virgo-detector in Italië maten op 14 augustus 2017 signalen van zwaartekrachtgolven die afkomstig zijn van twee botsende zwarte gaten, zo’n 1,8 miljard jaar geleden.
Erik Verlinde trok afgelopen tijd veel aandacht met zijn nieuwe zwaartekrachttheorie waarmee de in de astronomie diep gewortelde donkere materie misschien ‘overbodig’ wordt. Sterrenkundigen van onder andere de Universiteit Leiden hebben de theorie deze maand voor het eerst succesvo...
Atomen vind je overal: in je computer, op de stoep, in je lichaam en uiteraard ook onder je vloer. Toch staan weinig mensen erbij stil dat deze atomen ons in staat stellen om huizen te bouwen, auto’s te laten rijden en onze was schoon te krijgen. Chris Woodford deed dat wel, en hij schreef er ...
Wetenschap raakt aan alles in ons leven, van dementie tot spijkerbroeken, van armoede tot zwaartekracht. Deze breedte van de wetenschap kwam voorbij tijdens de vierde editie van het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was erbij, in gala.
De ontdekking van zwaartekrachtsgolven afgelopen februari is nú al het wetenschappelijke nieuws van het jaar. Wetenschappers duiken erop en komen nu met alternatieve methodes om ze te detecteren. Een aantal Nederlandse wetenschappers wil het publiek inschakelen om ze te meten.
Wiskundige Walter van Suijlekom werkt al jaren aan een theorie waarin hij probeert aan te tonen dat in ieder geval drie van de vier fundamentele natuurkrachten terug te leiden zijn naar één ‘oerkracht’. Afgelopen jaar lukte het hen om deze zogenoemde ‘unificatie’ met su...
Precies honderd jaar geleden presenteerde Albert Einstein de correcte versie van zijn algemene relativiteitstheorie. De bewijzen voor die theorie hebben zich de afgelopen eeuw opgestapeld. Van zonsverduisteringen tot vliegende atoomklokken, wetenschappers grepen alles aan om Einsteins theorie ...
Erik Verlinde komt eindelijk naar buiten met zijn nieuwe theorie over emergente zwaartekracht. NEMO Kennislink sprak hem daar een jaar geleden over.
Extra dimensies lijken misschien uit het sciencefiction genre te komen, maar volgens de beroemde natuurkundige Lisa Randall kunnen ze werkelijkheid zijn. In een gesprek met Kennislink vertelt ze waarom, en laat ze haar licht schijnen op de recente vondst van het Higgsdeeltje.
Vrachtwagens met containers belasten ons wegennet onnodig. Als we containers door de lucht gaan stevelen, blijft de lucht schoon en lossen de files vanzelf op.
Zelden was een revolutie in de natuurkunde zo groot als toen Isaac Newton zijn wetten van beweging en zwaartekracht presenteerde. Zijn werk was briljant, maar als persoon was Newton excentriek en had hij een paar flinke conflicten. En: hij deed in het geheim aan alchemie en ketterij. Kennislin...
Volgens velen is hij de grootste natuurkundige ooit. Met slechts een pen, papier en zijn gedachte-experimenten ontwierp Albert Einstein een radicaal nieuw beeld van onze wereld. Einstein werd de eerste wetenschappelijke ‘superster’. Een briljant en eigenzinnig genie, maar ook een m...
Het hellend vlak van Ronquières is – voor de verdedigers van de Vlaamse zaak – een triest voorbeeld van de Belgische spilzucht. Maar het bevat ook een constructiefout, die zelfs aan hun aandacht was ontsnapt.
Het moet er zijn, alleen kunnen we het niet zien: de raadselachtige donkere materie en donkere energie in het heelal. Henk Hoekstra is een van de vele kosmologen die dolgraag wil weten waar deze substanties precies uit bestaan. Hij kreeg er een Europese onderzoekssubsidie van 1,3 miljoen euro ...
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie astronomen die bewezen dat ons heelal versneld uitdijt. De baanbrekende vondst werd gedaan door de afstand van verre supernova’s te bepalen. Het Nobel-comité vond dat ze daarmee een grotendeels onbekend deel van het universum bloo...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: Job Beckers over paraboolvluchten.
Erik Verlinde, hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam , is een van de drie winnaars van de NWO Spinozapremie 2011. Hij is een internationaal gevierd expert in snaartheorie, een theorie die zwaartekracht en kwantummechanica samenvoegt.
De kleine Jupitermaan Io is voor astronomen al jarenlang een raadsel. Met zijn geringe omvang en zijn grote afstand tot de zon zou de maan ijskoud moeten zijn, maar hij blijkt bedekt te zijn met actieve vulkanen. Nieuw onderzoek laat zien dat onder zijn oppervlak een magmazee stroomt.