Vijf vragen over exoplaneten
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
De ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
Verscholen tussen de pieken van de Andes turen 66 schotelantennes de ruimte in. Radiotelescoop ALMA is het duurste observatorium op aarde en geeft ons een blik op kersverse zonnestelsels. NEMO Kennislink gaat op bezoek.
Het is een raadsel hoe uit de chaotische oertijd van ons zonnestelsel een stelsel is ontstaan waarin planeten dezelfde kant op draaien én roteren. Amsterdamse astronomen denken nu een verklaring te hebben met een model waarin de planeten vlug samenklonteren uit kiezeltjes.
Hoogleraar moleculaire astrofysica van de Universiteit Leiden Ewine van Dishoeck ontvangt de prestigieuze Kavli-prijs in de categorie astrofysica. Van Dishoeck onderzoekt hoe sterren en planeten ontstaan en of er leven mogelijk is buiten de aarde.
Er zijn al meer dan 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Maar nog geen één die lijkt op onze aarde. Astrofysicus Sara Seager jaagt op zo’n rotsachtige planeet met vloeibaar water dat leven kan huisvesten. NEMO Kennislink bezocht haar in Boston. “Wat ik probeer te doen is niet o...
Nog steeds is er geen volledig sluitende theorie voor het ontstaan van de maan. Amerikaanse wetenschappers denken nu dat het hemellichaam is ontstaan doordat de aarde frontaal botste met een planeet ter grootte van Mars of de aarde. Ze ondersteunen hun theorie met nieuwe precisiemetingen aan a...
Amerikaanse astronomen zeggen bewijs te hebben voor een enorm hemellichaam dat ver voorbij de baan van de buitenste planeet Neptunus om de zon draait. Ze deden computersimulaties van de vreemde en verstoorde banen van een handvol planetoïden in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Hun c...
Sinds maart draait de Dawn-sonde van NASA om Ceres. Het krijgt de dwergplaneet steeds scherper in het vizier. De mysterieuze witte vlekken op het oppervlak stellen wetenschappers nog steeds voor een raadsel.
Na een reis langs Mars en óm planetoïde Vesta kwam NASA’s ruimtesonde Dawn vrijdag aan bij Ceres. De komende zestien maanden gaat zij het oppervlak, de samenstelling en de mysterieuze witte stippen van de dwergplaneet onderzoeken.
Het water op aarde is miljarden jaren geleden waarschijnlijk niet door kometen bezorgd. Een team van wetenschappers trekt die conclusie aan de hand van metingen die door de Europese ruimtesonde Rosetta zijn gedaan aan komeet 67P/C-G.
De accu van Philae is nu leeg, en laadt niet meer op omdat de zonnepanelen te veel in de schaduw staan. De lander is in winterslaap, en wordt misschien in de lente van 2015 weer wakker. Een voorlopige terugblik op de missie.
Een groot deel van het water in ons zonnestelsel is afkomstig van ijs dat vóór de geboorte van de zon is ontstaan. Dat blijkt uit modelberekeningen door een Amerikaans/Brits team van wetenschappers. Het onderzoek werd 26 september in Science gepubliceerd.
Met een opvallend grote kern stelt de kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, wetenschappers voor een raadsel. Waarom is die kern vergeleken met de kern van de andere binnenplaneten relatief zo groot? Is dat al zo sinds de vorming van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, of is...
Vertrokken om Jupiter en Saturnus te onderzoeken, maar inmiddels het verst verwijderde object ooit door mensen gemaakt: Voyager 1 is samen met zustersonde Voyager 2 de langstlopende ruimtemissie aller tijden; en ze werken nog steeds…
Bij ons zonnestelsel denk je snel aan de zon en haar acht planeten, maar er veel meer te ontdekken in de directe omgeving van de aarde. Kennislink duikt in zijn archief en maakt een tour door ons eigen zonnestelsel.
Astronomen hebben met de Herschel-ruimtetelescoop zwaar moleculair waterstof gevonden in de protoplanetaire schijf rond de nabije ster TW Hydrae. Ze schatten het gewicht van de gasachtige schijf op 50 keer de massa van Jupiter.
Wat is ons zonnestelsel toch mooi. Grote en kleine planeten draaien rustig hun rondjes om de zon, zonder enige last van elkaar te hebben. Veel vaker gaat het er bij de vorming van planetenstelsels nogal chaotisch aan toe. Kleine, potentieel leefbare planeten als de Aarde overleven het dan vaak...
NASA’s ruimtesonde Dawn heeft zaterdag een omloopbaan om de planetoïde Vesta bereikt. De ruimtesonde zal Vesta een jaar lang onderzoeken. In juli 2012 zal Dawn doorvliegen naar de dwergplaneet Ceres. Het kosmische duo Ceres en Vesta moet astronomen meer inzicht geven in de vroegste gesch...
De kleine Jupitermaan Io is voor astronomen al jarenlang een raadsel. Met zijn geringe omvang en zijn grote afstand tot de zon zou de maan ijskoud moeten zijn, maar hij blijkt bedekt te zijn met actieve vulkanen. Nieuw onderzoek laat zien dat onder zijn oppervlak een magmazee stroomt.
De kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, is het bestuderen waard. Ondanks zijn geringe formaat en zijn verzengende klimaat heeft de planeet namelijk een magnetisch veld. Hoe dat er precies uitziet weten we binnenkort, dankzij MESSENGER. De Amerikaanse ruimtesonde bereikte deze week...
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Sterren en hun begeleidende planeten worden geboren uit dezelfde tollende schijf, en draaien daarom dezelfde kant op. Maar onlangs werden er twee planeten ontdekt die de andere kant op om hun zon draaien. Kosmisch biljart zou hun baan hebben verstoord.
Op opnamen van de Sloan Digital Sky Survey is bij toeval een opmerkelijke ijsdwerg ontdekt. Het verre hemellichaam, dat de prozaïsche aanduiding 2006 SQ372 heeft gekregen, bevindt zich nu nog binnen de baan van de planeet Neptunus, maar is bezig om zich van ons te verwijderen.
Bij het opstellen van theorieën over het ontstaan van ons zonnestelsel wordt er vaak van uitgegaan dat ons zonnestelsel in alle opzichten ‘gemiddeld’ is. Maar nieuw onderzoek door sterrenkundigen van Northwestern University (NU), gebaseerd op de gegevens van planeten bij andere ste...
De grootste krater in ons zonnestelsel is niet hol, maar bol. Het complete noordelijk halfrond van buurplaneet Mars is volgens computersimulaties één groot inslagbekken. De ‘krater’ van 8500 km. breed zou minstens 3,9 miljard jaar geleden zijn ontstaan tijdens een botsing met een p...
Sterrenkundige Mike Brown schrijft in het prestigieuze Nature over een botsing in de Kuipergordel. In de verre band van ijsmassa’s is het koud en saai, dachten astronomen altijd. Brown presnteert opnames van een familie ijssplinters, die dezelfde samenstelling hebben als de door hem ontd...
Twee jaar lang hebben sterrenkundigen van de Internationale Astronomische Unie gezocht naar goede definities om de hemellichamen van ons zonnestelsel te classificeren. Dat was nodig geworden, omdat er nogal wat verwarring was ontstaan over de status van de planeet Pluto en de andere grote obje...
Een uitgebreide computersimulatie lost in één klap drie raadsels van het zonnestelsel op: de bekraterde maan, vreemde asteroïdes en de gekantelde baan van de gasreuzen. Door een kosmisch spelletje biljart valt alles op zijn plaats.