Electriciteit zonder batterijen
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Het aandeel wind- en zonne-energie stijgt snel, maar het aanbod is grillig. Een Zwitsers bedrijf wil dit probleem oplossen met gigantische blokkentorens die via het ophijsen van betonblokken energie opslaan.
Het team achter de zonneauto Stella was al succesvol op de Solar Challenge 2013, maar sleepte vorige week ook nog een Crunchies Award in de wacht. Met het winnen van deze technologieprijs versloegen de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven bedrijven als Apple en SpaceX.
Zonneauto Nuna7 (TU Delft) heeft voor de vijfde keer de World Solar Challenge gewonnen. De studenten versloegen aartsrivaal Japan dankzij lef, speciale lenzen en een sprinkhaan in de cabine. Ook Solar Team Twente leverde een knappe prestatie met het behalen van de derde plaats.
De eerste stap van fotosynthese kan nu ook buiten een plantencel. Op MIT hebben ze alle benodigdheden aan een virus gehangen om water te splitsen. Over twee jaar denken de Amerikaanse wetenschappers een prototype zonnecel te hebben dat zonne-energie in waterstofgas kan opslaan.
Steven Chu (1948), die in 1997 de Nobelprijs voor natuurkunde binnenhaalde, wordt de nieuwe minister van energiezaken in de VS. Met het geld van zijn Nobelprijs deed hij veel onderzoek naar duurzame energie, met name zonne-energie en biobrandstof. Hij is de eerste Nobelprijswinnaar die plaats ...
Onderzoekers van de Amerikaanse Notre Dame-universiteit hebben een zonnecel ontworpen die gevoelig is voor vier kleurgebieden in het zonlicht. Conventionele siliciumcellen werken optimaal bij licht van maar één kleur. Met een opeenstapeling van piepkleine kristallen halfgeleidermateriaal probe...
Friesland is in de ban van de Elfstedentocht, al gaat het dan om een race voor zonneboten. De vaartuigen op zonne-energie leggen de 220 kilometer in zes dagen tijd af. Aan de Frisian Nuon Solar Challenge doen 27 teams uit verschillende landen mee.
Op de maan zijn allerlei dingen te vinden waar hier op aarde gebrek aan is. Voor miljarden dollars aan helium bijvoorbeeld: genoeg om de hele wereld van energie te voorzien. En zonnepanelen zullen er een enorme opbrengst hebben.