Kunnen we de Noordelijke IJszee nog beschermen?
In een voorheen ontoegankelijk gebied, komt steeds meer menselijke activiteit op gang. Maar de mogelijke gevolgen voor het ecosysteem zijn nog onduidelijk.
In een voorheen ontoegankelijk gebied, komt steeds meer menselijke activiteit op gang. Maar de mogelijke gevolgen voor het ecosysteem zijn nog onduidelijk.
Niet eerder sinds het begin van de metingen was het warmer op aarde dan afgelopen jaar. Dat was een jaar geleden ook het geval, en het jaar daarvoor óók al. De klimaatverandering doet zich gelden, en El Niño deed daar in 2015 en 2016 nog een schepje bovenop.
Op de Noordpool is het twintig graden warmer dan normaal, en hoewel het winter is wil het ijs maar mondjesmaat aangroeien. Dat komt niet alleen door de opwarming van het klimaat, maar ook door het weer van dit jaar.
Het Arctisch gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de Noordpool als nuttig ‘koelelement’ voor het noordelijk halfrond. Ook de ecologie van de Arctische gebieden wordt flink overhoop gegooid. Ondertussen dreigt een instabiel deel van he...
Sinds wetenschappers met satellieten meten was er nog nooit zoveel zeeijs rond Antarctica als nu. Dat is opmerkelijk, want zowel het water als de lucht worden er steeds warmer. Intussen smelt het ijs op de noordpool wel gewoon weg.
In de maand juli van dit jaar was er meer zeeijs op de Zuidpool te vinden dan in de afgelopen 32 jaar. Op de Noordpool was er juist erg weinig zeeijs. Bijna werd het record van 2007 gebroken. Hoe komt dat?
Van broeikaswereld naar een wereld met ijskappen. Dat begon vanaf het midden Eoceen. Nu zijn er bewijzen voor het eerste zeeijs op de Noordpool zo’n 47,5 miljoen jaar geleden.
Bang dat in de toekomst geen Noordpoolijs meer zal zijn? Dat hoeft niet volgens nieuw onderzoek. In de winter was er zeeijs op de Noordpool van 70 miljoen jaar geleden. Het was toen veel warmer.
Spannende tijden voor het zeeijs in het noordpoolgebied. De noordpool is eind deze zomer misschien ijsvrij. Op dit moment is een groot gebied alleen bedekt met makkelijk smeltend ijs van 1 jaar oud. Het KNMI houdt de toestand nauwlettend in de gaten.
Alaska verliest steeds meer van haar land. De noordelijke kustlijn trekt zich steeds sneller terug tot snelheden van 25 meter per jaar. Dit komt door een combinatie van factoren zoals de toename van stormen en de gevolgen van de versterkte opwarming van het Noordpoolgebied. Dit heeft mogelijk ...
Elk voorjaar werpen miljoenen zeehonden hun jongen op het pakijs van het hoge noorden. Ondanks extreem lage temperaturen, onberekenbaar ijs en hongerige ijsberen lukt het de zeehonden om zich voort te planten. Recent onderzoek heeft inzicht ge-geven in welke strategieën de dieren gebruiken om ...
Niet elk jaar kunnen de schaatsliefhebbers zich in de handen wrijven als de ijsvloer op hun favoriete watertje aangroeit en vervolgens sterk genoeg is om bereden te worden. En als het er van komt, dan stappen we massaal op het ijs, het liefst met helder vriezend weer en een koek en zopie.