Termietenmaag schatkist voor biobrandstof
Biobrandstoffen uit suikerriet zijn een crime voor voedselprijzen. Termietenmagen bieden een alternatief. Dat geeft suikerriet weer ademruimte als voedselgewas.
Biobrandstoffen uit suikerriet zijn een crime voor voedselprijzen. Termietenmagen bieden een alternatief. Dat geeft suikerriet weer ademruimte als voedselgewas.
Het DNA van de schimmel die het antibioticum penicilline maakt, is gepubliceerd. Ideaal voor synthetisch biologen: zij kunnen de schimmel nu gebruiken om betere geneesmiddelen te maken.
Uitgebreide aandacht voor synthetische biologie zou Nederland veel goeds doen. Ook burgers kunnen ervan profiteren. Dat schrijft een adviescommissie waar onder meer de Gezondheidsraad deel van uitmaakt. Minister Plasterk mocht gisteren het advies officieel in ontvangst nemen. Nu is het afwacht...
Al enkele jaren proberen wetenschappers meer te doen met gifgrond dan het alleen maar op te ruimen. Tot nu toe ging dat slecht, maar een nieuw idee kan de ernst van bodemverontreiniging verkleinen: laat bovenop de gifgrond biobrandstoffen groeien.
Metagenomics, het onderzoeken van genen van een complete bacteriële gemeenschap, valt of staat met de zoekstrategie. ‘De meest efficiënte methode moet zich nog bewijzen.’
Australische onderzoekers stellen een genetische techniek voor iedereen open. Wat betekent de komst van open source-biotechnologie? ‘Het belemmert innovatie.’
Zou 2004 een goed wijnjaar zijn? De eerste wijn van de amper twee maanden geleden geoogste druiven ligt al in de winkel. Maar het echte antwoord op die vraag weten we pas over een jaar of wat. Dat zit moderne wijntechnologen niet lekker. Daarom veranderen romantische chateau’s in biotech...
Een zeer groot deel van de voedingssupplementen wordt geproduceerd door micro-organismen. In onderzoek aan en ontwikkeling van deze microbiële productieprocessen brengen de nieuwe genomics-technologieën momenteel een ware revolutie teweeg.
Dierlijke foetussen injecteren met menselijke stamcellen roept vele vragen op. Navraag leert dat het onderzoek in Nederland praktisch ongehinderd zou kunnen starten.
De vergelijking van DNA- en aminozuurvolgordes is een belangrijk gereedschap voor modern biologisch onderzoek. Onbekende sequenties kunnen door dergelijke vergelijkingen namelijk geïdentificeerd worden en daarmee ook de functie. Databanken op het internet fungeren als vergelijkingsmateriaal vo...
Het is inmiddels duidelijk dat de moderne biotechnologie op z’n zachtst gezegd voer voor discussie is, zeker wanneer het ons eten en drinken betreft. De meer klassieke biotechnologie speelt al eeuwen lang een belangrijke rol in onze voedselproductie, maar ook de moderne biotechnologie is daari...
Embryonale stamcellen van muizen kunnen spontaan uitgroeien tot eicellen. Die eicellen kunnen zonder bevruchting embryo’s vormen.
Pandora was de eerste vrouw die door Zeus naar de aarde werd gezonden. Ze kreeg een doos mee waar ze niet in mocht kijken. Ze kon het echter niet laten een blik in de doos te werpen. Deze gevuld was met gaven en kwalen die ontsnapten en zich uitspreidden over de mensheid. In figuurlijke zin be...
Stamcellen zijn “in”. Wat embryonale en adulte stamcellen eigenlijk zijn, hoe ze zijn ontdekt, wat ze met therapeutisch kloneren te maken hebben en wat we ermee kunnen wordt in dit artikel uitgelegd.
De opkomst van de DNA technologie was een enorme stimulans voor moderne biotechnologie, ook in Nederland. Nieuwe kennis leidde tot de aanvraag van octrooien en de oprichting van nieuwe bedrijven.
Genen zijn de dragers van de erfelijke eigenschappen. Van de mens is inmiddels vrijwel de gehele genetische code in het DNA opgehelderd, maar van de meeste genen is nog volstrekt onbekend wat ze doen. Door een enkel gen te veranderen of uit te schakelen, kunnen we daar achter komen.
De cosmetica-industrie kent vreemde kostgangers. Vlijtige schimmels maken lippenstiftpigment; vaten vol algen leveren oogschaduw en legioenen ijverige bacteriën voorzien ons van hydraterende crème: de nieuwe wonderkinderen uit het okselfrisse huwelijk van marketing en biotechnologie.