'Wie bedenkt de woorden?'
“Papa, wie bedenkt de woorden?” vroeg de zevenjarige Ezra. Zijn vader stond met een mond vol tanden en legde de vraag daarom voor aan NEMO Kennislink. Wij gingen te rade bij enkele deskundigen.
“Papa, wie bedenkt de woorden?” vroeg de zevenjarige Ezra. Zijn vader stond met een mond vol tanden en legde de vraag daarom voor aan NEMO Kennislink. Wij gingen te rade bij enkele deskundigen.
Twaalf teams van wetenschappers kregen op Lowlands de kans festivalbezoekers te betrekken bij hun onderzoek. Rijksuniversiteit Groningen onderzocht hoe een taal ontstaat en vervolgens verandert.
Wereldwijd worden er zo’n 6000 talen gesproken, verdeeld over ruim 400 taalfamilies. Een kwart van die taalfamilies bevindt zich op één continent: Zuid-Amerika. Pieter Muysken, hoogleraar Taalwetenschap in Nijmegen, blikt deze week in zijn afscheidsrede terug op veertig jaar onderzoek na...
Wijzen ligt aan de basis van taal. Niet alleen bij jonge kinderen vormt het priemende vingertje een van de eerste stapjes in de taalontwikkeling. Ook de evolutie van taal begon vele millennia geleden met wijzen, zo vermoeden steeds meer taalwetenschappers.
Het is voor het eerst gelukt om een orang-oetan nieuwe klanken aan te leren. Het pleit voor een nieuw evolutiescenario voor taal. De ontwikkeling van het menselijk taalvermogen is mogelijk al begonnen bij de gezamenlijke voorouder van de mens en mensaap.
Heeft de toren van Babel echt bestaan? En veroorzaakte het bouwen ervan spraakverwarring? Salomon Kroonenberg gaat op zoek naar de oorsprong van de menselijke veeltaligheid, met het Bijbelse verhaal als leidraad. From scratch, en zonder te weten hoe zijn ontdekkingstocht zou eindigen....
Iedere taal heeft verschillende manieren om beweging uit te drukken, maar het gebruik van deze constructies varieert van taal tot taal. Annemarie Verkerk laat in haar proefschrift zien hoe die verschillen ontstaan zijn. Daarvoor maakt ze gebruik van modellen uit de evolutiebiologie.
Heb je nou je zin! is het nieuwste boekje van Marc van Oostendorp over: zinnen. Van Oostendorp legt hierin op een eenvoudige manier de belangrijkste wetenschappelijke inzichten over taal bloot. Zinnen spelen in dit boekje de hoofdrol omdat zij cruciaal zijn voor ons begrip van taal.
Vandaag werd bekendgemaakt dat de Nederlandse taalkundige Mark Dingemanse de Ig Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen voor zijn onderzoek naar het universele woordje ‘huh’ of ‘hè’. Kennislink schreef al eerder over zijn onderzoek.
Dieren kunnen dan misschien communiceren, maar hebben geen taal. De klanken van apen lijken wel wat op die van mensen. Dat zij toch niet zo’n uitgebreid klankenrepertoire hebben komt door de bouw van hun spraakkanaal, maar vooral ook doordat hun cognitieve vermogens niet toereikend zijn....
Op de wereld worden duizenden verschillende talen gesproken. Toch komen al deze talen voort uit een gemeenschappelijk voorstadium. Promovenda Marieke Schouwstra deed onderzoek naar de manier waarop zinsstructuren zijn ontstaan. Uit haar laboratoriumexperimenten bleek dat mensen wanneer zij op ...
Aan de Universiteit van Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de culturele evolutie van taal: hoe taal verandert van generatie op generatie. In een experiment leren de proefpersonen verzonnen fluittalen.
De uitdrukking ‘zingen als een nachtegaal’ moet misschien wel letterlijker worden genomen dan gedacht. Gedragsbioloog Verena Ohms toont in haar promotieonderzoek aan dat menselijke spraak en vogelzang meer overeenkomsten hebben dan eerst werd aangenomen.
Noam Chomsky, een beroemd taalkundige, beweert dat alle talen ter wereld zijn opgebouwd uit dezelfde bouwstenen. Nieuw onderzoek toont echter aan deze bouwstenen helemaal niet universeel zijn, maar binnen de taalfamilie worden doorgegeven. Chomsky’s beroemde theorie lijkt hiermee onderui...
Darwins evolutietheorie kan ook het ontstaan van taal verklaren. Maar gingen we praten omdat dit biologisch mogelijk was? Of werd het biologisch mogelijk omdat we wilden communiceren?
Sommige regelmatige werkwoorden waren in vroeger tijden onregelmatig. Voor een onregelmatig werkwoord dat in het dagelijks taalgebruik honderd keer zo vaak wordt gebruikt als een ander onregelmatig werkwoord, duurt het tien keer zo lang voordat het regelmatig wordt. Dit volgt uit een wiskundig...
Sommige dieren gebruiken iets wat je taal zou kunnen noemen. Ze slaken kreten om soortgenoten te waarschuwen, en er zijn zelfs mensapen die in staat zijn in gebarentaal woorden te leren. Maar dieren kunnen niet wat mensen wél kunnen: klanken en woorden systematisch combineren tot zinnen. Hoe k...
Vogelzang vertoont meer overeenkomsten met menselijke spraak dan men altijd heeft aangenomen. Mensen gebruiken bij het praten namelijk een ander hersengebied dan bij het leren praten. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat eenzelfde mechanisme ook voorkomt bij zebravinken.