Sciamachy meet toename luchtvervuiling boven Azië
In de afgelopen tien jaar is een sterke toename van de luchtvervuiling boven Oost Azië waargenomen. In dezelfde periode is de luchtvervuiling boven delen van Europa en Noord Amerika juist afgenomen.
In de afgelopen tien jaar is een sterke toename van de luchtvervuiling boven Oost Azië waargenomen. In dezelfde periode is de luchtvervuiling boven delen van Europa en Noord Amerika juist afgenomen.
Wetenschappers hebben voor het eerst lokaal verhoogde koolstofdioxideniveaus door menselijke uitstoot weten te detecteren. Ze deden dat met gegevens van het deels in Nederlands gebouwde instrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s klimaatsatelliet Envisat.
Het ozongat over Antarctica is zo’n 30 procent kleiner dan de recordgrootte van vorig jaar. Volgens metingen van ESA’s Envisat satelliet piekte het ozontekort bij 27.7 miljoen ton, terwijl dit vorig jaar nog een record hoeveelheid van 40 miljoen ton bedroeg.
De koolmonoxide die tijdens het bosbrandenseizoen boven Australië hangt, is voor een groot deel niet afkomstig van Australische, maar van Zuid-Amerikaanse bosbranden. Dat bevestigen metingen met het Nederlands-Duitse satellietinstrument SCIAMACHY vanaf ESA’s milieusatelliet Envisat.
Wetenschappers hebben de eerste films geproduceerd die de wereldwijde verspreiding laten zien van de belangrijkste broeikasgassen – kooldioxide en methaan. Ze deden dat op basis van drie jaar observatie met het in Nederland ontworpen meetinstrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s Envisat satelli...
Voor het eerst is het satellietinstrument SCIAMACHY gebruikt om woestijnzand en rook van bosbranden te detecteren. Deze kleine deeltjes hebben een grote invloed op de energiehuishouding van de aarde en zijn essentieel om te kunnen onderzoeken hoe groot het aandeel van de mens is op de warmteba...
Volgens een recent Amerikaans onderzoek lijkt de ozonlaag zich te herstellen. Zeer recente metingen laten echter zien dat het ozongat boven Antarctica dit jaar nog zeer groot is. Van een volledig herstel van de ozonlaag is dan ook nog geen sprake.
Het ozongat boven de Zuidpool breidt zich momenteel snel uit. Het oppervlak heeft deze week een omvang van ruim 10 miljoen vierkante kilometer, ongeveer zo groot als Europa. De eerste tekenen van het ozongat verschenen twee weken geleden.
Metingen van luchtvervuiling met satellieten geven tegenwoordig een betrouwbaar beeld van de luchtkwaliteit, maar kunnen verder worden verbeterd. Op donderdag 12 mei a.s. verdedigt Folkert Boersma van het KNMI aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn proefschrift over het meten van...