Satellieten: van hightech tot ruimtepuin
We zijn in ons dagelijks leven steeds meer afhankelijk van satellieten. Maar door de snelle toename aan objecten rond de aarde wordt het risico op botsingen almaar groter.
We zijn in ons dagelijks leven steeds meer afhankelijk van satellieten. Maar door de snelle toename aan objecten rond de aarde wordt het risico op botsingen almaar groter.
Het lijkt een vreemd verband, maar toch: een toegenomen concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde kan ervoor zorgen dat ruimte-afval langer om de aarde blijft hangen. Moeten we ons zorgen maken?
In de nacht van 20 op 21 februari heeft de VS haar eigen spionagesatelliet USA 193 neergehaald. Die reageerde sinds zijn lancering eind 2006 niet meer op commando’s en stond op het punt van neerstorten. Om te voorkomen dat daarbij giftige hydrazine-brandstof op aarde viel, besloot Amerik...
De VS wil een van haar eigen spionagesatellieten neerschieten. De USA 193 is al sinds zijn lancering in 2006 onbestuurbaar en dreigt nu ongecontroleerd op aarde neer te storten. Om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met de giftige hydrazinebrandstof – en met militaire geheimen ...
Twee Russische ruimtewandelaars hebben het bemanningsverblijf van ruimtestation ISS voorzien van stevige isolatieplaten. Daardoor is het station nu beter beschermd tegen inslaande micrometeorieten en ander afval in een baan rond de aarde. Ook al gaat het om kleine projectielen zoals weggezweef...
Het broeikaseffect is zelfs in de ruimte gevaarlijk. Als de hoge atmosfeer erdoor afkoelt en inkrimpt, betekent dat minder luchtwrijving voor ruimtepuin. Dat blijft daardoor langer in een baan om de aarde en kan satellieten en ruimtestations beschadigen.
Wetenschappers uit heel Europa buigen zich drie dagen lang over het onderwerp ruimtepuin. Hoe erg is de ruimte rond de aarde vervuild? En wat kunnen we doen om ongelukken in de toekomst te voorkomen?
Rond de aarde is het druk aan het worden: allerlei stukjes ruimteafval zweven daar in een omloopbaan. Bij een botsing met satelliet of ruimtestation kan zelfs een klein brokje grote schade aanrichten.
Dat we onze planeet in een rap tempo vervuilen, zal niemand willen ontkennen. Naast ozonlaag-slopende CFK’s, broeikaseffect versterkende uitlaatgassen en nucleair afval is milieuvervuiling ook doorgedrongen tot de ruimte. Een aantal specifieke ruimtevaartuigen moet zich beschermen tegen inslag...