‘Databases manipuleren ons’
Wordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
Wordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
Amerikaanse biologen hebben de evolutie van het menselijke Y-chromosoom gereconstrueerd. Op basis van hun reconstructie concluderen zij dat het Y-chromosoom springlevend is. Wetenschappers die dachten dat het chromosoom bezig was uit te sterven, krijgen dus ongelijk.
Wetenschappers van de TU Delft hebben zichtbaar gemaakt hoe reparatie van beschadigde stukken DNA precies in zijn werk gaat. Nooit eerder werd dit proces op het niveau van één enkel DNA-molecuul waargenomen. Met een vernuftige proefopstelling is dit de Delftse onderzoekers nu wel gelukt. De re...
Een kleine vissoort uit de Amazone overleeft al 70.000 jaar zonder seks. Volgens complexe wiskundige modellen is dit onmogelijk en had het visje na een paar duizend jaar al uit moeten sterven. Laurence Loewe en Dunja Lamatsch van de Schotse universiteit van Edinburgh ontdekten dat een kleine h...
De hoop polio uit te roeien en te kunnen stoppen met inenten lijkt definitief de bodem ingeslagen. Wetenschappers achterhaalden de oorsprong van het poliovirus en ontdekten dat het afstamt van minder gevaarlijke, veelvoorkomende virussen. Daaruit zou het altijd opnieuw kunnen ontstaan.
Evolutie blijkt een betere ontwerper te zijn dan de knapste koppen met hun modelleerprogramma’s. Vermenigvuldiging met foutjes zorgt voor variatie. En selectie doet de rest. Wetenschappers bootsen nu veelvuldig de evolutie na voor het maken van nieuwe geneesmiddelen of handige enzymen.
Martien Kas ontrafelt de genetische basis van gedrag via eenentwintig bijzondere muizenstammen. Genetisch onderzoek in de versnelling.
Het merendeel van agressie,oorlog en geweld wordt veroorzaakt door slechts de helft van de bevolking. Inderdaad,de mannelijke helft. Maar er is hoop op een vreedzame wereld, want het Y-chromosoom is ten dode opgeschreven.
Mensen doen het, guppies doen het, fruitvliegen doen het. Regenwormen doen het ook, net als tuinbonen, golden retrievers en champignons. Het gaat hier over geslachtelijke voortplanting, de voortplantingswijze waarbij nakomelingen ontstaan uit de versmelting van het genetisch materiaal van hun ...
Van heel wat soorten gisten en schimmels is niet bekend of zij zich geslachtelijk of ongeslachtelijk voortplanten. Het is echter wel van belang dit te weten, zeker in het geval van bijvoorbeeld ziekteverwekkers of genetisch gemodificeerde organismen. Tegenwoordig kan met moleculaire technieken...