Aardbeien en citroenen geven hun geheimen prijs
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
Binnenkort ondergaan in Groningen de eerste kankerpatiënten een nieuwe behandeling: protonentherapie. NEMO Kennislink interviewt de eerste hoogleraar protonentherapie van Nederland.
Dankzij satellieten die eigenlijk voor astronomische waarnemingen bedoeld zijn, weten we sinds enige jaren dat bliksems gammastraling en zelfs anti-materie (positronen) produceren. Dit was een volslagen verrassing. Christoph Köhn, promovendus van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in...
Na acht jaar bouwtijd en anderhalf jaar tests en tegenslagen is het eindelijk zo ver: in deeltjesversneller LHC botsen nu protonen op elkaar met hogere energieën dan ooit tevoren. De champagne kan eindelijk open.
In deeltjesversneller LHC botsen sinds bijna een maand microscopisch kleine deeltjes met hoge energie op elkaar. Volgens sommige wetenschappers kunnen daarbij piepkleine zwarte gaatjes ontstaan. Klopt dat, en is het gevaarlijk?
Binnenkort kunnen Nederlandse kankerpatiënten in aanmerking komen voor protonentherapie. Deze behandeling bestaat al langer, en al 50.000 mensen zijn ermee behandeld. Wat is protonentherapie, en wat voegt het toe?
De Large Hadron Collider, de nieuwe deeltjesversneller in het Zwitserse Genève, wordt na de zomer weer opgestart. Dat maakten medewerkers van onderzoekscentrum CERN bekend. De versneller ligt al sinds september 2008 plat vanwege een defect in het koelsysteem.
Uiterst energierijke kosmische straling is afkomstig van zware zwarte gaten. Dat is net ontdekt met behulp van zestienhonderd jacuzzi’s in de pampa van Argentinië. ‘Dit is heel overtuigend.’
Inmiddels is er zoveel over de zweepstaartmotor bekend, dat voorstanders van de ontwerpgedachte wel erg veel moeten verzwijgen. Daarom: het hele verhaal over het bacteriële flagel.
Op 20 januari 2005 braakte zonnevlek 720 een reeks zonnestormen uit. De laatste van de vijf bereikte de aarde binnen een half uur. Zonne-experts dachten altijd dat zulke uitbarstingen er uren of dagen over deden om afstand te overbruggen.
Een solide beschrijving van quarks, dat is de prestatie van David Gross, David Politzer en Frank Wilczek. Het leverde hen de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2004 op.
Normaal merken we niet zoveel van het aardmagnetisme. Pas vrij kort geleden ontdekten de geleerden dat het niet alleen handig is omdat anders onze kompassen niet zouden werken, maar dat het bovendien van doorslaggevend belang is voor de bescherming van het leven op onze planeet. Hoe komt dat?