Het Chin.Ind.Rest.
Het Chinees-Indisch restaurant is een typisch Nederlands fenomeen. Zo kenmerkend zelfs, dat het in 2021 is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Maar hoe is het Chinees-Indisch restaurant ontstaan?
Het Chinees-Indisch restaurant is een typisch Nederlands fenomeen. Zo kenmerkend zelfs, dat het in 2021 is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Maar hoe is het Chinees-Indisch restaurant ontstaan?
Elk jaar kiest NEMO Kennislink een winnaar uit artikelen van Pre-University Classes. Dit jaar gaat het winnende artikel over de rol van religie in klimaatproblematiek.
Een verstoord slaapritme lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar de stress die dit veroorzaakt, kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
Bij patiënten met de ziekte van Duchenne mist het eiwit dystrofine. Dat dit eiwit niet wordt aangemaakt komt door een typfoutje in hun DNA. Exon-skipping biedt een oplossing, waarbij voor een groot deel van de patiënten een gedeeltelijk functionerend dystrofine kan worden geproduceerd.
Zwarte gaten zijn kosmische alleseters die alles opslokken wat te dichtbij komt, dus ook informatie. Maar volgens de wetten van de quantummechanica kan informatie nooit verloren gaan. Astronomen Jacob Bekenstein en Stephen Hawking poneerden in 2016 een oplossing voor deze schijnbare paradox.
Vaccinatie door middel van een prik, waarbij de huid wordt doorboord door een naald. Zo gaat het meestal en wie weet kan het niet anders. Maar zijn er echt geen betere (pijnloze) alternatieven voor de toediening van een vaccin?
De wet van Moore is aan het eind van zijn Latijn. Dat zei onder andere Mitchell Waldrop in het vaktijdschrift Nature vorig jaar. Oorzaken zijn het bereiken van de atoomgrens wat betreft dikte van stroomdraden en quantumeffecten die op deze schaal optreden. Mogelijke oplossingen zijn q...
Het laatste nomadenvolk van de westerse wereld heeft veel namen. In Engeland heten ze gypsies, in Frankrijk gitans of bohémiens. Wij noemen hen ‘zigeuners’, maar zelf noemen ze zich romani of rom, een naam waarmee ook hun taal wordt aang...
Woorden als rot gedragen zich anders in samenstellingen dan bijvoeglijke of zelfstandige naamwoorden, concludeert taalwetenschapper dr. Ton van der Wouden van de Universiteit Leiden. Wat is er precies aan de hand met samenstellingen met deze ‘rotwoorden’?